Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Natchnienie do stworzenia przepisu może być na przykład kompozycja kolorystyczna i tak było w tym przypadku. Zobaczyłem słonecznik i wiedziałem, że moje danie musi być tak samo radosne i szczęśliwe jak on. Hmmmm... Do pokonania został pewien drobny problem – danie musiało być ze śledziami… W głowie zakotłowało się od myśli. Szybkie sprawdzenie, co jest w lodówce: zielony marynowany pieprz, kapary i marchewka była. Ponieważ już wiedziałem, co chcę osiągnąć, wystarczyło wyskoczyć do warzywniaka po korzeń chrzanu (nada pikanterii) oraz pomarańcze (dla smaku lata). Teraz już tylko należało się zastanowić, jak ułożyć potrawę na talerzu, aby ślinka ciekła od samego patrzenia.

Śledzie z kremem marchewkowo-pomarańczowym z chrzanem oraz dodatkiem  kaparów i marynowanego zielonego pieprzu z suszonym nagietkiemSkładniki:
(przepis na 4 porcje)

5 filetów śledziowych matjas
250 g marchewki
75 g korzenia chrzanu
1 szklanka mleka
250 ml świeżego soku z pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
100 ml śmietanki 36%
2 łyżki masła
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżka suszonych płatków nagietka
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Umyć śledzie, zalać mlekiem i odstawić na około 2 godziny, a następnie po tym czasie odcedzić i osuszyć. Pokroić jeden płat śledziowy na cztery kawałki. Obrać marchew i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dusić na maśle pod przykryciem przez 10 minut. Obrać chrzan i również zetrzeć na drobnej tarce. Do marchewki dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, chrzan oraz skórkę z pomarańczy i podgrzewać na wolnym ogniu ok. 5 minut, a następnie dodać śmietanę i tylko podgrzać (nie gotować). Całość zmiksować. Posmarować talerz kremem, ułożyć obok kremu mały kawałek śledzia a pod spodem cały filet, na którym ułożyć odrobinę kremu. Udekorować całość kilkoma kaparami i ziarenkami pieprzu oraz posypać talerz płatkami nagietka i listkiem mięty.

Śledzie z kremem marchewkowo-pomarańczowym z chrzanem oraz dodatkiem  kaparów i marynowanego zielonego pieprzu z suszonym nagietkiem