Składniki:
(przepis na 6 porcji)
3 buraki
6 śledzie matias
1 duże kwaśne jabłko
1 czerwona papryka
3 łyżki majonezu
2 pęczki koperku
pieprz gruboziarnisty
Przygotowanie:
Namocz śledzie w wodzie przez ok. 1 godzinę, odcedź, wysusz i pokrój w kostkę. Buraki ugotuj do miękkości. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę (trochę mniejszą niż śledzie) . Jabłko obierz ze skórki, wydryluj gniazdo nasienne i pokrój w kostkę wielkości pokrojonych buraków. Paprykę opłukaj, przekrój na pół i usuń pestki z ogonkiem, pokrój w kostkę wielkości kostki z buraków i jabłek. Pęczek koperku opłukaj, wysusz, pokrój drobno. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z świeżym pieczywem.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik22 marzec 2013