Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śledzie na miodzie po staropolsku w nowej odsłonie w czerwonej cebuli  posypane skórką cytrynowo-pomarańczową

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

500 g filetów śledziowych a’la matjas
½ szklanki oliwy
5 łyżek miodu
2 czerwone cebule
1 cytryna
1 pomarańcza
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
5 goździków
10 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki świeżego oregano
1 łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie:

Wymoczyć śledzie w wodzie przez ok. 30 minut, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy, a następnie wycisnąć z nich sok. Podgrzać olej, miód oraz sok z cytryny i pomarańczy aż do wymieszania i ostudzić. Do zalewy dodać skórkę z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy. Utłuc w moździerzu goździki, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie oraz wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie dodać do zalewy. Posiekać oregano i wraz z tymiankiem dodać do zalewy. Obrać i pokroić w półksiężyce cebulę. Ułożyć na przemian cebulę i śledzie, a następnie zalać zalewą i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły. Podawać posypane skórką z pomarańczy i cytryny oraz listkiem oregano.

 Śledzie na miodzie po staropolsku w nowej odsłonie w czerwonej cebuli posypane skórką cytrynowo-pomarańczową

Pobierz listę składników:

sledz staropolski

 13 styczeń 2014