Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka z grejpfrutem pomarańczą, krewetkami, fenkułem i chili

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

400 g krewetek bez pancerza
1 fenkuł (koper włoski)
1 czerwony grejpfrut
1 pomarańcza
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 ½ łyżki białego octu winnego
½ chili
1 ząbek czosnku
1 garść liści pietruszki
kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

Z cytrusów obciąć plastry z końców, a następnie z góry na dół ściąć skórkę zewnętrzną i cienką (białą) wewnętrzną oraz wyciąć z obranych cytrusów cząstki. Koper włoski pociąć na cienkie paseczki. Z krewetek usunąć „żyłę” –(podważ „żyłę” końcówką noża i wyciągnij ją). Następnie opłukać krewetki pod zimną bieżącą wodą i usmażyć je na 3 łyżkach masła. Obrać i drobno posiekać czosnek, posieka natkę pietruszki oraz chili. Wymieszać oliwę oraz ocet winny i dodać do niego czosnek, pietruszkę oraz chili. Układać plasterki cytrusów, koper włoski i krewetki, polewając dresingiem, a następnie udekorować listkami koperku.

Sałatka z grejpfrutem pomarańczą, krewetkami, fenkułem i chili

Pobierz listę składników:

salatka krewetki fenkul

 27 lipiec 2013