Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka truskawkowa z wątróbką z truskawkowym vinaigrette

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Sałatka:
300 g wątróbki drobiowej
2 łyżki masła
8 plasterków boczku
4 garście mieszanki sałat i zieleniny
2 szklanki truskawek

Vinaigrette truskawkowy:
2 łyżki soku truskawkowego
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

Sałatka:
Wątróbkę wypłukać, osuszyć i oczyścić z błon. Na gorącej patelni na maśle usmażyć boczek, dodać wątróbkę i usmażyć na rumiano z obu stron (uwaga: wątróbka może „strzelać” – dobrze ją przykryć osłoną przed pryskaniem). Ułożyć umytą zieleninę na talerzach, a na niej wątróbkę, truskawki przecięte na połówki i boczek.

Vinaigrette truskawkowy:
Wymieszać wszystkie składniki i polać sałatkę vinaigrette

Sałatka truskawkowa z wątróbką z truskawkowym vinaigrette

Pobierz listę składników:

watrobka z truskawkami

07 czerwiec 2013