Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 7213 net

Danie powstało specjalnie aby wypróbować nowy produkt Fit&Easy - „Spaghetti z marchwi” czyli umyte, obrane i przygotowane bezpośrednio paski z marchewki. Marka Fit&Easy wprowadza na rynek kolejną nowość w postaci makaronów w 100% przygotowanych ze świeżych warzyw. Ponieważ goryczkę w cykorii powoduje duża ilości inuliny i intybiny, które działają korzystnie na przewód pokarmowy, nerki czy też wątrobę dlatego też nie będziemy nawet próbować pozbywać się tej goryczki, którego źródło znajduje się w głąbie cykorii. Zawartość tej goryczki pobudza tworzenie się czerwonych krwinek, soków żółciowych i generalnie wspomaga sam procesy trawienne więc jej ewentualne pozbycie się było by złe z punktu widzenia zdrowia dlatego też w naszym przepisie z premedytacją i świadomością ona występuje ale łagodzimy ją kremowym smakiem upieczonego bakłażana, słodyczy marchewki, chrupkości selera naciowego oraz kwaśności sosu winegret.

Składniki:
1 bakłażan
1 łodyga selera naciowego
4 główki zielonej cykorii
4 łyżki oliwy
100 g Spaghetti z marchewki Fit&Easy (www.fitandeasy.pl)
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
kilka listków natki pietruszki
sól, czar pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyć bakłażan, osuszyć i pokroić w kostkę 0,5 plasterki, posypać sola i odstawić na sitku na 15 minut. Opłukać po tym czasie i osuszyć a następnie rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć kostki bakłażana do miękkości.
  2. Umyć seler naciowy, osuszyć i obrać zewnętrzne łyko. Przekroić wzdłuż na pół i następnie pokropić w niewielkie plasterki.
  3. Umyć cykorię, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć tylko kilka wewnętrznych liści i je poszatkować.
  4. Pokroić na drobno spaghetti z marchewki.
  5. Wymieszać wszystkie warzywa aby powstał farsz.
  6. Obrać czosnek i wycisnąć a następni połączyć z resztą oliwy, sokiem z cytryny, doprawić sola oraz pieprzem i wymieszać.
  7. Ułożyć na łódkach z cykorii farsz, polać winegretem i udekorować listkiem natki pietruszki.

Łódeczki z cykorii z bakłażanem, selerem naciowym, spaghetti z marchwi oraz winegretem