Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Przyszedł czas na test nowego oblicza produktów Fit&Easy.

Wybraliśmy zestaw sałatkowy „Weekend” składający się z takich sałat jak endywia, frisee, radicchio, roszponka czy też cykoria. Ponieważ mamy jeszcze jesień więc dołączyliśmy do tego cudowną dynię, nutkę egzotyki i mamy coś dobrego na talerzu.

Sałatka z pieczoną dynią w boczki z grillowanym mango, prażonymi orzeszkami ziemnymi i cystynowym sosemSkładniki
(na 4 porcje)

12 plastrów dyni hokkaido
24 plasterki boczku
1 czerwona cebula
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
1 mango
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru brązowego
1 opakowanie mieszanki sałat „Weekend” od Fit&Easy - www.fitandeasy.pl
4 łyżki posiekanej cebuli dymki
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokroić dynię w plastry (nie obierać) i usnąć nasiona a następnie zawinąć w plastry boczku i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 25 minut. Wyjąc dynię i ostudzić.
  2. Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić cienko w plasterki.
  3. Uprażyć na suchej patelni orzeszki ziemne.
  4. Obrać mango, pokroić w plastry i grillować na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony po 1-2 minuty aż powstaną charakterystyczne paseczki. Zdjąć mango i ostudzić.
  5. Obrać ząbek czosnku i wycisnąć przez praskę. Połączyć z olejem, sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem a następnie wymieszać.
  6. Wymieszać mieszankę sałat a cebulą oraz sosem i ułożyć na talerzu. Na wiech dodać upieczoną dynię w boczku, grillowane mango a następnie całość posypać szczypiorkiem z cebuli dymki i uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

salatka fitandeasy mix