Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Malinowa sałata frisee z melisą, parmezanem i gruszką marynowaną w czerwonym winie

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

2 gruszki
1 butelka czerwonego wytrawnego wina
¾ szklanki cukru
4 garście sałaty frisee
1  pęczek świeżej melisy
½ cytryny
1 ½ łyżki soku malinowego
3 łyżki oliwy
125 g malin
2 łyżki brązowego cukru
50 g parmezanu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyć gruszki i obrać w całości (obierki zostawić). Wymieszać wino z cukrem a następnie dodać obrane gruszki wraz z obierkami i gotować na wolnym ogniu na półtwardo przez około 15 minut. Odstawić z ognia, ostudzić i zostawić gruszki w winie na całą noc. Umyć sałatę oraz listki melisy i wysuszyć. Przygotować malinowy winegret mieszając soku z cytryny, sok malinowy, oliwę, sól oraz świeżo młotkowany pieprz a następnie polać nim sałatę z melisą i wymieszać. Wybrać 100 g malin, wymieszać z cukrem, zmiksować, przetrzeć przez sito a następnie podgrzewać 2-3 minuty. Odsączyć gruszkę z zalewy, przeciąć wzdłuż na pół i naciąć plasterki. Zatrzeć parmezan na drobnej tarce. Ułożyć na talerzu garść sałaty z melisą, dodać kilka pozostałych świeżych malin, posypać odrobiną tartego parmezanu, oprzeć na sałacie naciętą połówkę gruszki i posmarować obok talerz odrobiną podgrzanego musu malinowego.

Malinowa sałata frisee z melisą, parmezanem i gruszką marynowaną w czerwonym winie