Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Skandynawska sałatka ziemniaczana z sosem jogurtowo-musztardowym z anchois

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

1 kg ziemniaków + 4 duże ziemianki
250 ml gęstego jogurtu
3 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule
3 łodygi selera naciowego
12 filecików anchois
sól gruboziarnista
czerwony pieprz
kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cztery duże ziemniaki obrać oraz pokroić na podłużne trzy części (spody odkroić, gdyż inaczej nie będą płasko leżały) i ugotować w osolonej wodzie. Resztę ziemniaków obrać i pokroić na dużą kostkę oraz ugotować w osolonej wodzie na pół twardo (zbyt mała kostka lub rozgotowany ziemniak spowodują, że podczas mieszania będzie się rozgniatał). Cebulę obrać, przekroić na pół i przeciąć  przez środek każdą połówkę, a następnie pokroić w paseczki. Łodygi selera naciowegoy umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki lub kostkę.

Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą, doprawić solą i grubo zmielonym czerwonym pieprzem. Ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę i selera zalać sosem i wymieszać. Tak wymieszaną sałatkę wykładać na talerz, obok układać podłużne plasterki ziemniaka, na który położyć po fileciku anchois, udekorować natką pietruszki oraz grubo zmieloną solą oraz czerwonym pieprzem.

Skandynawska sałatka ziemniaczana z sosem jogurtowo-musztardowym z anchois

Pobierz listę składników:

salatka skandynawska qr