Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Kartoffelsalat

Poniższy przepis pochodzi od zaprzyjaźnionego Polaka, które niejedno już zjadł u naszych berlińskich sąsiadów. Więcej o kuchni niemieckiej a dokładniej berlińskiej możecie się dowiedzieć tutaj:
Stylowe wycieczki – zjeść Berlin

Składniki
(na 4 porcje):

500 g ziemniaków
400 g boczku
400 g cebuli
4 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Następnie ziemniaki pokroić w grube plasterki i ułożyć niezbyt ciasno w misce.
  2. Pokroić w kostkę boczek i smażyć na patelni a następnie dodać do ziemniaków
  3. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju a następnie dodać do ziemniaków i boczku.
  4. Doprawić całość (i to jest ważne) octem jabłkowym i poprawić solą oraz pieprzem.

Kartoffelsalat