Drugi z trzech przepisów jaki przygotowaliśmy do majowego wydania magazynu Moda na Zdrowie.
Składniki:
(na 4 porcje)
2 buraki ćwikłowe
2 woreczki kaszy gryczanej nieprażonej (tzw. białej)
12 jajek przepiórczych
150 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zawinąć buraki w folię aluminiową i wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po tym czasie buraki ostudzić, obrać i pokroić w 0,5 cm kostkę. Gotować kaszę w osolonej wodzie przez 15-20 minut, a następnie odcedzić i ostudzić. Ugotować na twardo w osolonej wodzie jajka przepiórcze, ostudzić, a następnie obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Opłukać i osuszyć szpinak. Obrać czosnek i posiekać w cienkie plasterki. Rozgrzać połowę masła i przesmażyć na nim czosnek ze szpinakiem przez 2 minuty, a następnie dodać do kaszy wraz z solą i pieprzem i wymieszać. Rozgrzać resztę masła i przesmażyć na nim pokrojone w kostkę upieczone buraki przez 3-4 minuty, a następnie dodać je na wierzch sałatki. Udekorować sałatkę pokrojonymi jajkami przepiórczymi i podawać.
Pobierz listę przepisów: