Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka z gotowanych buraków na miodzie i occie balsamicznym z zielonym groszkiem i oscypkiem

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

6 buraków
100 g twardego oscypka
200 g zielonego groszku
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zawinąć buraki w folię i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 60 minut. Upieczone buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozgrzać masło, dodać ocet, miód oraz starte buraki i podgrzewać przez około 5 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zielony groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podgrzane buraki posypać groszkiem oraz startym drobno oscypkiem i udekorować listkami mięty. Podawać na ciepło lub na zimno.

Sałatka z gotowanych buraków na miodzie i occie balsamicznym z zielonym groszkiem i oscypkiem

Pobierz listę składników: