Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka z rożnego rodzaju sałat z karmelizowaną gruszką, pestkami dyni oraz pestkami owocu granatu z serem naturalnym z winegretem malinowym

 Otrzymaliśmy z serowarni „Serowar Podlaski" zestaw serów do skosztowania i na testy kulinarne. Ponieważ sery miały w sobie fajne dodatki, zainspirowało to nas do przygotowania z każdego z nich innego dania.

Testowaliśmy:
- ser z czosnkiem niedźwiedzim i koperkiem,
- ser z pomidorami suszonymi, bazylią oraz czosnkiem,
- ser naturalny, czyli „saute", bez żadnych dodatków.

Warto przy tym wspomnieć, że w tej serowarni można samemu skomponować sobie ser i stworzyć unikatowy ser według własnego pomysłu, np. z miętą czy też pokrzywą. Na stronie producenta http://serowarpodlaski.pl/ jest 18 gotowych propozycji serów, ale dodatków do własnej kompozycji, które można łączyć ze sobą, doliczyliśmy się aż 27, więc jest duże pole do popisu.

Wróćmy jednak do naszych potraw. Po skosztowaniu każdego z serów zastanowiliśmy się i dania komponowaliśmy tak, aby wydobyć z danego rodzaju sera wszystko co najlepsze. Dzisiaj zamieszczamy już ostatni czyli trzeci z przepisów i życzymy wszystkim smacznego – nam bardzo smakowała ta wersja sałatki :)

Składniki
(na 4 porcje)

400 g sera naturalnego (do dania użyliśmy sera od „Serowar Podlaski")
2 opakowania miksów sałat (można skorzystać z gotowych mieszanek sałat
lub skomponować samemu swój ulubiony zestaw)
2 gruszki
2 łyżki miodu
2 łyżki pestek dyni
1 owoc granatu
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku malinowego
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić ser w kostkę lub np. wydrylować w kulki drylownicą do melona. Umyć sałatę i osuszyć. Obrać gruszki, wydrylować i pokroić w kostkę. Podgrzać miód i gdy zacznie się karmelizować, dodać gruszkę i podgrzewać ją ok. 1-2 minut. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Oddzielić owoce granatu. Wymieszać oliwę z sokiem malinowym oraz octem i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Ułożyć na talerzach sałatę, dodać skarmelizowane gruszki oraz pokrojony ser, a następnie posypać owocami granatu, pestkami dyni i polać sosem.

Sałatka z rożnego rodzaju sałat z karmelizowaną gruszką, pestkami dyni oraz pestkami owocu granatu z serem naturalnym z winegretem malinowym

Pobierz listę składników: