Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka mocno pomidorowa z ogórkiem i jeżynami oraz paseczkami koziego sera

Pomidory królują obecnie na wszystkich placach targowych – dostępne są w rożnych formach i kolorach, w związku z tym aż żal by było tego nie wykorzystać. Inspiracją tej sałatki były właśnie kolory pomidorów, jakie zauważyłem na straganie. Połączenie czerwieni, koloru pomarańczowego i żółtego należało już tylko uzupełnić czymś ciemnym (padło na jeżyny, które były  na straganie tuż obok), dodać odrobinę zieleni i jeszcze posypać czymś białym w postaci zdrowego koziego sera. Nic dodać nic ująć – jedynie polać dobrą oliwą i zajadać się.

Składniki
(przepis na 4 porcje)

3x po 300 g różnego koloru pomidorów (czerwone, pomarańczowe i żółte)
1 ogórek sałatkowy
300 g jeżyn
½ pęczka szczypiorku
200 g sera koziego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć pomidory, osuszyć, usunąć  i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Umyć ogórka, osuszyć i pokroić wraz ze skórką na plasterki. Wymieszać pomidory z ogórkiem i ułożyć na talerzu. Posypać oczyszczonymi jeżynami, posiekanym szczypiorkiem i serem pociętym w paseczki. Polać oliwą z oliwek i doprawić odrobiną soli i świeżego pieprzu.

Sałatka mocno pomidorowa z ogórkiem i jeżynami oraz paseczkami koziego sera