Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka na ciepło ze smażonymi młodymi ziemniakami w koszulkach,  gruszkami i jabłkiem oraz balsamicznymi burakami z koperkiem i sosem  musztardowo-gryczanym

 

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

Sałatka:
0,5 kg młodych i małych ziemniaków
3 ugotowane buraki
2 gruszki
2 jabłka
4 łyżki masła
2 łyżki octu balsamicznego
sól

Sos:
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu gryczanego
1 łyżka musztardy

Dekoracja:
1 pęczek koperku
pieprz gruboziarnisty

Przygotowanie:

Sałatki:
Oczyścić ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Następnie ziemniaki pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków) i usmażyć na połowie masła do zarumieniane. W połowie smażenia ziemniaków dodać jabłka i gruszki pokrojone w ćwiartki i smażyć razem z ziemniakami aż do zarumienienia. W tym samym czasie buraki pokroić w ćwiartki lub ósemki i podsmażyć na reszcie masła; po 3 minutach dodać ocet balsamiczny i dalej smażyć przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać i podawać ciepłe skropione sosem i posypane koperkiem oraz pieprzem.

Sosu:
Wymieszać olej, miód i musztardę na jednolity sos, a następnie skropić nim sałatkę.

Dekoracji:
Pokroić drobno koperek. Posypać sałatkę koperkiem i oprószyć grubo mielonym pieprzem.

 

Sałatka na ciepło ze smażonymi młodymi ziemniakami w koszulkach,  gruszkami i jabłkiem oraz balsamicznymi burakami z koperkiem i sosem  musztardowo-gryczanym