Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Wiosenna sałatka wegańska z jajkami, rzodkiewką, kalafiorem, młodymi  ziemniakami w koszulkach, ogórkiem i dresingiem jogurtowym w posypce z  koperku i mięty

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

0,5 kg młodych ziemniaków
1 kalafior
1 pęczek rzodkiewki
4 jajka
1 długi ogórek
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 18%
½ cytryny
1 pęczek koperku
1 garść świeżej mięty
sól, pieprz

Przygotowanie:
Oczyścić ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Następnie ziemniaki pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków). Pokroić kalafiora na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Umyć ogórka i pokroić na 0,5 cm plasterki ze skórką. Ugotować jajka na twardo w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Umyć rzodkiewkę, osuszyć i pokroić 1/3 rzodkiewek na połówki, 1/3 na ćwiartki, a 1/3 zostawić w całości (najlepiej te mniejsze). Wymieszać jogurt ze śmietaną, dodać wyciśnięty sok z polówki cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać warzywa, ułożyć jajka, skropić sosem jogurtowym i posypać drobno pociętym koperkiem oraz listkami mięty.

 

Wiosenna sałatka wegańska z jajkami, rzodkiewką, kalafiorem, młodymi  ziemniakami w koszulkach, ogórkiem i dresingiem jogurtowym w posypce z  koperku i mięty