Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka z jajkiem, burakami, fetą i mieszanką sałat w sosie buraczano-śmietanowym w posypce z czerwonego pieprzu

 MG 8877 www

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 jajka
8 małych buraków
4 garście mieszanki sałat (np. roszponka, rukola)
200 g feta
1/4 szklanki zakwasu na barszcz czerwony
2 łyżki śmietany
2 łyżki zimnego masła
czerwony pieprz
sól

Przygotowanie:
Ugotować jajka na twardo w osolonej wodzie, odcedzić, zalać zimną wodą i ostudzić, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki. Umyć buraki i odkroić końcówki (nie obierać), włożyć do garnka i zalać wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować przez około 25-30 minut do miękkości, a następnie odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Podgrzać zakwas na barszcz, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie  dodać zimne masło, doprawić solą i odstawić do przestygnięcia. Umyć sałaty i na nich układać pokrojone jajka i buraki, posypać pokruszoną fetą, polać sosem i posypać świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.

salatka jajko burak