Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Przepis ten poznałem na warsztatach kulinarnych Tabasco oraz Kikkoman prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Wersja, którą prezentuję, jest ciut zmieniona w stosunku do pierwotnego przepisu, jednak oddaje jego pierwotny kształt i na pewno będzie godną przystawką lub starterem :)

Składniki:Sałatka z pomidorów, sera owczego z dressingiem Tabasco oraz shotem z  chłodnika pomidorowego
(przepis na 4-6 porcji)

… na sałatkę:
2 duże pomidory malinowe lub „bawole serce”
2 duże pomidory pomarańczowe
2 spore garście różnego rodzaju pomidorków koktajlowych
100 g koziego sera
2 natki cebuli dymki
1 cebula czerwona
kilka gałązek natki pietruszki

… na dressing:
1 duży pomidor (klasyczny)
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
kilka kropel sosu Tabasco
sól, pieprz

… na chłodnik:
1 duży pomidor malinowy
1 duży pomidor „bawole serce”
1 duży pomidor pomarańczowy
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
kilka kropel sosu Tabasco
kilka listków natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

… sałatki:
Pokroić pomidory na plasterki, a pomidory koktajlowe na połówki i ćwiartki. Obrać i pokroić w drobne paseczki cebulę. Zielone części cebuli dymki pokroić na kawałki długości 3 cm. Ułożyć pokrojone w plasterki pomidory na siebie, obok ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe, posypać pokrojoną cebulą, ułożyć kawałki zielonej cebuli dymki, posypać rozdrobnionym na niewielkie kawałki serem kozim, skropić dressingiem i na wierzch położyć kilka listków natki pietruszki.

… dressingu:
Drobno posiekać czosnek, a następnie utrzeć go z solą. Opalić pomidora ze skórką do zaczernienia i drobno posiekać. Wymieszać posiekanego pomidora z czosnkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać ocet, posiekaną natkę, oliwę i kilka kropel Tabasco, wymieszać. Polać dressingiem sałatkę w pomidorów.

… chłodnika:
Umyć paprykę, a następnie przekroić, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w dużą kostkę. Sparzyć pomidory we wrzątku, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki nad sitkiem dla zachowania soku i oddzielenia nasion, a następnie pokroić miąższ i dodać do soku. Rozetrzeć czosnek z solą a następnie wszystko razem dokładnie zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i kilkoma kroplami sosu Tabasco. Odstawić do schłodzenia. Podawać w kieliszkach lub malutkich kubeczkach jako shoty do wypicia na raz, udekorowane listkiem natki pietruszki.

Sałatka z pomidorów, sera owczego z dressingiem Tabasco oraz shotem z  chłodnika pomidorowego