Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Azjatycka sałatka z arbuzem

 

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

450 g arbuza
3 łyżki oliwy
2 cebule szalotki
2 limonki
1 zielona papryczka jalapeno
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki świeżego imbiru
2 żabki czosnku
¼ szklanki świeżej kolendry
¼ szklanki świeżej bazylii
¼ szklanki świeżej mięty
sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Pokroić cebulę szalotkę w plasterki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do zarumienienia, a następnie ją odsączyć. Czosnek i imbir obrać i
drobno posiekać. Pozbawić arbuza pestek i skórki, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pozbawić papryczkę nasionek i drobno posiekać. Do
przestudzonej oliwy dodać sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, czosnek, imbir, papryczkę oraz arbuza i odstawić na 10 minut, aby smaki się
połączyły. Posiekać kolendrę, bazylię oraz miętę i dodać do sałatki. Posolić sałatkę, wymieszać i podawać udekorowaną smażonymi krążkami
cebuli szalotki.

 

Azjatycka sałatka z arbuzem