Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sałatka z marynowanego tuńczyka w sosie sojowym na trzy sposoby

... na balsamicznym buraku i z kaszką kuskus w bulionie cielęcym oraz grillowaną fasolką szparagową

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

300 g stek z tuńczyka
250 g kuskusu
2 garście zielonej fasolki szparagowej
0,5 l bulionu cielęcego
1 łyżeczka płatków chili
135 ml octu winnego
4 łyżki cukru
2+1 łyżki sosu sojowego Kikkoman
3+1 łyżki oliwy
4 łyżki wody
2 łyżki mąki
1 podłużny burak
2 łyżki octu balsamicznego
½ pęczka szczypiorku
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
sól

Przygotowanie:

Pokroić stek z tuńczyka na grubą, 2-centymetrową kostkę. Podgrzać ocet winny z cukrem i 2 łyżkami sosu sojowego (nie gotować!), a następnie ostudzić. Dodać do marynaty kostki z tuńczyka i marynować przez noc w zalewie. Zalać gorącym bulionem cielęcym kaszę kuskus, tak aby bulion przykrywał kaszę ponad 0,5 cm i odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie wymieszać kaszę. Umyć fasolkę szparagową, a następnie wrzucić ją do wrzątku i gotować 3 minuty; odcedzić, a po ostudzeniu wymieszać z 1 łyżką oliwy oraz płatkami chili i podsmażyć na patelni grillowej. Obrać buraka i pokroić obieraczką na podłużne,  cienkie i szerokie plastry, a następnie zblanszować go na patelni z octem balsamicznym i 1 łyżką sosu sojowego. Odcedzić tuńczyka z zalewy, podzielić kostki na 3 porcje i 1/3 kostek z tuńczyka odstawić, 1/3 porcji usmażyć na patelni grillowej (nie dodawać tłuszczu), a pozostałą 1/3 kostek tuńczyka wymieszać w mące rozmieszanej z wodą i usmażyć na klasycznej patelni na reszcie oliwy.

Podanie:

Każdy rodzaj tuńczyka (marynowany, grillowany i smażony w cieście) położyć na jednym plastrze balsamicznego buraka. Posiekać 1 łyżeczkę szczypioru i na każdym kawałku tuńczyka ułożyć po szczypcie. Obok każdej porcji tuńczyka położyć po 2 łyżki kaszy kuskus, a na niej ułożyć kilka strączków grillowanej fasolki szparagowej związanych szczypiorkiem. Posypać talerz grubo zmielonym czerwonym pieprzem.

 Sałatka z marynowanego tuńczyka w sosie sojowym na trzy sposoby...

Pobierz listę składników:

3tunczyki

 09 wrzesień 2013