Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczona Dorada z rozmarynem i masłem pomarańczowym

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

…do ryby:
4 tuszki dorady (wyfiletowane i oczyszczone)
4 łyżki oleju
1 duża garść gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji
2 cytryny
sól, pieprz

…do masła:
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
1 pomarańcza
250 g masła

Przygotowanie:

...masła:
Obrać i posiekać czosnek. Sparzyć pomarańczę wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę. Posiekać drobno świeży rozmaryn. Utrzeć masło i dodać do utartego masła czosnek, skórkę pomarańczy oraz rozmaryn. Wyrobić wszystko razem do wymieszania i ułożyć na folii spożywczej. Zwinąć folię, zacieśniając masło w środku, a następnie skręcić wszystko bardzo ciasno, rolując kilkukrotnie, aby uzyskać walcowaty kształt. Wstawić masło do lodówki na ok. 2 godziny.

…ryby:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Rybę umyć, oczyścić, osuszyć, a następnie posolić i popieprzyć w środku. Włożyć do środka ryby po gałązce świeżego rozmarynu oraz kilka (2-3) plasterki cytryny. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wlać olej do brytfanki i ułożyć na nim rybę. Piec 15 minut, a następnie odwrócić rybę na drugą stronę i zapiekać dalsze 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na ok. 5 minut, aby mięso ryby „doszło”. Pokroić masło w pasterki, ułożyć na każdej rybie po 3-4 plasterki i poczekać ok. 1 minuty, aż masło zacznie się rozpuszczać. Podawać np. z ziemniakami z wody.

 

Pieczona Dorada z rozmarynem i masłem pomarańczowym

Pobierz listę składników:

dorada qr

 02 wrzesień 2013