Składniki:
(przepis na 4 osoby)
2 cebule
3 łyżki masła
250 g krewetek koktajlowych
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
2 szklanki ugotowanego białego ryżu
16-32 liści różnokolorowej boćwiny (buraka liściowego)
1 ½ litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obrać cebulę i drobno posiekać.
- Rozgrzać masło i przesmażyć aż do zeszklenia cebulę.
- Umyć krewetki, osuszyć, usunąć pancerz i dodać do cebuli a następnie smażyć przez 2-3 minuty.
- Wymieszać ryż, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać do ryżu smażoną cebulę z krewetkami i dokładnie wymieszać.
- Umyć liście boćwiny, osuszyć, odciąć ogonki a każdy liść delikatnie rozwałkować wałkiem aby zgnieść zgrubienia.
- Nakładać farsz na dwa mniejsze lub jeden duży liść boćwiny i szczelnie zawijać.
- Wyłożyć brytfankę kilkoma niepotrzebnymi liśćmi boćwiny a następnie ułożyć na nich zwinięte gołąbki.
- Zalać bulionem gołąbki, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Ściągnąć przykrycie i piec dalsze 10 minut.
- Wyjąć brytfankę z piekarnika i podawać gorące gołąbki.