Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Gołąbki z kolorowych liści boćwiny z krewetkami i dwoma rodzajami ryżu

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

2 cebule
3 łyżki masła
250 g krewetek koktajlowych
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
2 szklanki ugotowanego białego ryżu
16-32 liści różnokolorowej boćwiny (buraka liściowego)
1 ½ litra bulionu warzywnego
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrać cebulę i drobno posiekać.
  2. Rozgrzać masło i przesmażyć aż do zeszklenia cebulę.
  3. Umyć krewetki, osuszyć, usunąć pancerz i dodać do cebuli a następnie smażyć przez 2-3 minuty.
  4. Wymieszać ryż, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać do ryżu smażoną cebulę z krewetkami i dokładnie wymieszać.
  5. Umyć liście boćwiny, osuszyć, odciąć ogonki a każdy liść delikatnie rozwałkować wałkiem aby zgnieść zgrubienia.
  6. Nakładać farsz na dwa mniejsze lub jeden duży liść boćwiny i szczelnie zawijać.
  7. Wyłożyć brytfankę kilkoma niepotrzebnymi liśćmi boćwiny a następnie ułożyć na nich zwinięte gołąbki.
  8. Zalać bulionem gołąbki, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Ściągnąć przykrycie i piec dalsze 10 minut.
  9. Wyjąć brytfankę z piekarnika i podawać gorące gołąbki.

Gołąbki z kolorowych liści boćwiny z krewetkami i dwoma rodzajami ryżu