Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Dorsz pieczony ze smażonym szpinakiem i ciecierzycą z sosem jabłkowym

Składniki
(na 4 porcje):

4 kawałki polędwicy z dorsza (po ok. 150-200 g)
2 łyżki oliwy
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku
½ cebuli
100 ml soku jabłkowego
100 ml bulionu warzywnego
150 g świeżego szpinaku
200 g ugotowanej ciecierzycy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć rybę, osuszyć, oprószyć solą i natrzeć połową oliwy a następnie zawinąć w pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Obrać czosnek oraz cebulę i drobno posiekać a następnie rozgrzać połowę masła i smażyć do zarumienienia przez ok. 5 minut. Dodać sok jabłkowy oraz bulion i dusić na wolnym ogniu dalsze 5 minut. Przetrzeć sos przez gęste sitko i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Umyć szpinak i posuszyć. Rozgrzać resztę masła i smażyć szpinak z ugotowaną ciecierzycą przez 2-3 minuty a następnie doprawić odrobiną soli oraz pieprzu. Ułożyć szpinak z ciecierzycą a na nim upieczonego dorsza oprószonego pieprzem i podlać danie wkoło sosem jabłkowym.

Dorsz pieczony ze smażonym szpinakiem i ciecierzycą z sosem jabłkowym