Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczony dorsz w liściach bananowca z limonką na ryżu ze szparagami i  żółtymi boczniakami

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 torebka ryżu pełnoziarnistego (125 g)
1 szklanka ryżu brązowego
150 g boczników żółtych
2 łyżki masła
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
4 połówki liści bananowca
4 kawałki fileta z dorsza (każdy po około 125-150 g)
3 limonki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotować ryż pełnoziarnisty zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, przesypać do innego naczynia i ostudzić. Wypłukać ryż brązowy kilka razy ciepłą wodą i odsączyć. Przesypać brązowy ryż do garnka i zalać duża ilością wody, gotować w osolonej wodzie około 30 minut aż ryż będzie pół miękki a następnie odcedzić, przesypać do innego naczynia i ostudzić. Umyć liście bananowca, osuszyć i odciąć zgrubiałe łyko w środku liścia (ewentualnie zostawić do związania liści). Podzielić liście na 8 prostokątów. Oczyścić grzyby i przesmażyć na złoto na maśle. Umyć szparagi, osuszyć, odciąć stwardniałem końce a resztę szparagów pokroić na plasterki (główki szparagów zostawić w całości). Wymieszać dwa rodzaje ryżu, grzyby oraz szparagi, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Umyć dorsza i osuszyć. Umyć limonki, osuszyć i dwie pokroić w plasterki. Układać na podwójnych liściach bananowca wymieszany ryż, kawałek dorsza, którego doprawić solą i pieprzem a na górze ułożyć kilka plasterków limonki. Zawinąć szczelnie całość np. w kopertę (można związać odciętym łykiem z liścia lub spiąć wykałaczką). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20-25 minut. Po rozwinięciu liścia podawać posypane startą skórką z pozostawionej limonki.

Pieczony dorsz w liściach bananowca z limonką na ryżu ze szparagami i  żółtymi boczniakami