Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Makrela nadziewaną kaszą gryczaną, fasolą i suszonymi pomidorami z odrobiną parmezanu i pietruszki

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 makrele
12 suszonych pomidorów w oleju
2 pęczki świeżej natki pietruszki
100 g startego parmezanu
½ szklanki ugotowanej na sypko kaszy nieprażonej (białej)
½ szklanki ugotowanej fasoli czarne oczko
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić makrele, a następnie usunąć skrzela. Posolić i popieprzyć makrele od wewnątrz. Drobno pokroić suszone pomidory. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać (zostawić kilka listków do dekoracji). Wymieszać posiekane pomidory, posiekaną natkę ze startym parmezanem, kaszą gryczaną i fasolą, a następnie dodać oliwę, sól, pieprz i wymieszać. Nadziać ryby farszem, wysmarować z każdej strony olejem i grillować z każdej strony przez około 10-15 minut. Podawać z listkiem pietruszki do dekoracji.

Makrela nadziewaną kaszą gryczaną, fasolą i suszonymi pomidorami z odrobiną parmezanu i pietruszki