Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pstrąg z salsą melonowo-arbuzową i miętą

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 pstrągi
3 pęczki świeżej mięty
¼ arbuza
½ melona miodowego
3 limonki
1 łyżka oliwy
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić pstrągi, a następnie usunąć skrzela. Posolić i popieprzyć pstrągi od wewnątrz. Nadziać pokrojonymi plasterkami limonki oraz dodać do środka po pół pęczka świeżej mięty. Wysmarować pstrągi oliwą z każdej strony i grillować z każdej strony przez około 10-15 minut. Usunąć z arbuza pestki i skórę wraz z białą częścią, a następnie czerwony miąższ pokroić w kostkę 1x1 cm. Wypestkować melona, usunąć skórę i pokroić w taką samą kostkę jak arbuza. Posiekać drobno miętę (zostawić kilka listków do dekoracji) i następnie wymieszać pokrojony arbuz i melon z miętą i oliwą. Pstrągi podawać z salsą i listkiem mięty.

Pstrąg z salsą melonowo-arbuzową i miętą