Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 0645 www

Przepis bierze udział w konkursie: facebook.com/Iglotex, gdzie codziennie odbywa się głosowanie.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

1 litr bulionu drobiowego (może być też warzywny)
szczypta szafranu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
200 g ryżu jak do risotto
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
100 ml białego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 opakowanie „Warzywa na patelnię po hiszpańsku” (użytyliśmy mieszanki firmy Iglotex)
12 krewetek Black Tiger
200 g czarnym oliwek z pestką
1 pęczek natki pietruszki
4 cytryny

Przygotowanie:

Zagotować bulion razem z szafranem (powinien być gorący przed dodaniem do paelli). Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę dodać czosnek, przyprawy, ryż i smażyć przez około 5-7 minut aż ryż się zeszkli, co chwilę mieszając. Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Przecedzić bulion i wlać do ryżu. Dodać mieszankę warzyw i gotować bez mieszania przez 8-10 minut a następnie dodać oczyszczone krewetki i zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i tak gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia, dodać oliwki i trzymać jeszcze pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Posiekać natkę pietruszki i podawać paelle posypaną natką i z cząstkami cytryny.

paella krewetki

Pobierz listę składników: