Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczona makrela na puree z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem

Przepis przygotowywany w ramach akcji „Dieta dla serca” mającej na celu popularyzację diety obniżającej cholesterol.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

100 g ciecierzycy
4 świeże makrele (każda po ok 250 g)
2 łyżki margaryny (użyliśmy margaryny Optima Omega 3)
2 cytryny
2 pęczki natki pietruszki
1 główka czosnku
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Namoczyć ciecierzycę na noc w wodzie a następnie gotować przez ok 2 godziny do miękkości. Umyć świeże makrele, osuszyć i usunąć głowy. Wykonać po 3-4 nacięcia w skórze ryby z każdej strony i wetrzeć w nie margarynę. Pokroić cytrynę w plasterki i do każdej ryby włożyć po kilka sztuk oraz dodać po pół umytego pęczku natki pietruszki. Ułożyć makrelę na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 25 minut aż do zarumienienia się skórki.  Przekroić czosnek w łupinie na pół i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C w tym samym czasie co makrelę aż zacznie się rumienić i puszczać soki.  Zmiksować ugotowaną ciecierzycę na puree wraz z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, doprawić pieprzem i ewentualnie gdy będzie zbyt gęsty dodać wody spod gotowanej ciecierzycy. Ułożyć na talerzu puree z ciecierzycy i czosnku oraz upieczoną makrelę.

Pieczona makrela na puree z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem