There was a problem loading image http://durszlak.pl/system/campaign/banner/980/embed_W1Tm3fC4gjqydLddg0IqclDzVXbrNAzz.png
Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 kawałki fileta z łososia po ok. 250 gr
3 łyżki oleju
1 mango
1 ogórek sałatkowy
1 chili
1 garść mięty
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
250 g malin
3 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Posmarować filety z łososia olejem i doprawić solą i pieprzem z obydwu stron a następnie grillować na rozgrzanym grillu z obydwu stron, zaczynając od strony skóry na dole około 5 minuty a od góry około 3 minuty. Obrać mango i pokroić w kostkę. Umyć ogórka, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona a następnie pokroić w kostkę. Umyć mięte, wysuszyć i drobno poszatkować. Usunąć pestki z chili i drobno pokroić. Wymieszać mango, ogórka, chili oraz mięte oraz dodać oliwę i ocet a następnie doprawić szczyptą soli do smaku. Umyć maliny, wysuszyć i zmiksować (zostawić kilka do dekoracji), przetrzeć przez sito a następnie podgrzewać aż do odparowania połowy objętości, doprawić solą i pieprzem oraz dodać masło. Układać na talerzu w centrum łososia a obok położyć salsę z mango oraz sos malinowy i udekorować świeżymi malinami.