Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją
Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/artymus/domains/gotowaniezpasja.pl/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://durszlak.pl/system/campaign/banner/980/embed_W1Tm3fC4gjqydLddg0IqclDzVXbrNAzz.png

Grillowany łosoś ze smażonymi kurkami i czereśniami z tymiankiem oraz  sosem jagodowym

 Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 kawałki fileta z łososia po ok. 250 gr
3 łyżki oleju
250 g kurek
250 g czereśni
4 gałązki świeżego rozmarynu
250 g jagód (zwanych też borówkami)
3 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Posmarować filety z łososia olejem i doprawić solą i pieprzem z obydwu stron a następnie grillować na rozgrzanym grillu z obydwu stron, zaczynając od strony skóry na dole po około 5 minuty a od góry około 3 minuty. W międzyczasie oczyścić kurki oraz wydrylować czereśnie. Podsmażyć na maśle kurki przez 3 minuty, dodać czereśnie i smażyć jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodać listki rozmarynu (zostawić kilka listków do dekoracji), wymieszać i zdjąć z ognia. Umyć jagody, wysuszyć i zmiksować (zostawić kilka do dekoracji) a następnie podgrzewać aż do odparowania połowy objętości, doprawić solą i pieprzem oraz dodać masło. Układać na talerzu w centrum łososia a obok położyć kurki z czereśniami, sos jagodowy i udekorować jagodami oraz posypać kilkoma listkami świeżego rozmarynu.

Grillowany łosoś ze smażonymi kurkami i czereśniami z tymiankiem oraz sosem jagodowym

Grilluj z łososiem norweskim!