Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Przepis został przygotowany specjalnie na nasz pierwszy pokaz na żywo w ramach 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Ponieważ start całego festiwalu w Małopolsce nastąpi  08.06.2014 w Wieliczce, oddamy hołd soli. Stąd pomysł na przepis z masą solną. Efekty naszego treningu widać poniżej.

Pieczony pstrąg w masie solnej z musztardą, jałowcem i koperkiemSkładniki
(na 1 pstrąga)

… masa solna:
500 gr. mąki
500 gr. soli
3 jajka
¾ szklanki wody

… pstrąg:
1 pstrąg
10 ziaren jałowca
5 łyżek musztardy ziarnistej
1 pęczek koperku
1 jajko
sól

Przygotowanie:

… masy solnej:

Wyrobić mąkę wymieszaną z solą, jajkami oraz wodą na jednolitą i gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

… pstrąga:
Rozdrobnić w moździerzu ziarna jałowca i wymieszać z musztardą. Umyć pstrąga i dobrze osuszyć. Wysmarować wnętrze pstrąga 1/3 musztardy z jałowcem oraz włożyć 1/3 pęczka koperku. Rozwałkować połowę masy solnej i ułożyć ją na papierze do pieczenia, a następnie wysmarować kolejną 1/3 części musztardy z jałowcem i położyć na niej 1/3 pęczka koperku, a na tym położyć pstrąga. Wysmarować górną część  pstrąga resztą musztardy z jałowcem i położyć resztę koperku. Roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi ciasta. Rozwałkować pozostałą część masy solnej i przykry nią pstrąga od góry, dociskając ciasto, aby przylegało do ryby i połączyć dobrze miejsca łączenia. Obciąć odstające części ciasta, tak aby kształt przypominał rybę. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 230 stopni około 25-30 minut, aż do uzyskania złotego koloru ciasta solnego. Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika i odstawić na 5 minut. Otworzyć ciasto nacinając je nożem i usunąć je delikatnie. Smacznego!

Pieczony pstrąg w masie solnej z musztardą, jałowcem i koperkiem