Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Blanszowana ostryga na szczypiorkowym sosie śmietanowo-jogurtowym

 

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 ostrygi
4 łyżki kwaśniej śmietany
4 łyżki gęstego jogurtu
4 łyżki szczypiorku
cytryna
sól
pieprz czerwony

Przygotowanie:
Posiekać drobno szczypiorek. Wymieszać śmietanę z jogurtem, doprawić solą, dodać sok z połowy cytryny oraz połowę szczypiorku, a następnie wymieszać. Otworzyć ostrygi, wyjąć z muszli i sparzyć kilkanaście sekund we wrzątku. Ułożyć sos na talerzu (lub w muszli ostrygi), położyć ostrygę, posypać resztą szczypiorku, świeżo zmielonym czerwonym pieprzem i udekorować wiórkami ze skórki cytryny.

Blanszowana ostryga na szczypiorkowym sosie śmietanowo-jogurtowym