Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Kurki z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem cydru

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

400 g kurek
20 krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
½ szklanki cydru jabłkowego
1 szklanka pasty pomidorowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Usunąć z krewetek pancerzyk, zostawiając ogon. Naciąć krewetkę wzdłuż zewnętrznej strony i usunąć ciemną żyłkę, czyli jelito (podważyć żyłę i wyciągnąć ją). Opłukać krewetkę pod zimną wodą. Oczyścić grzyby oraz drobno pokroić czosnek, rozgrzać oliwę z masłem, a następnie dodać czosnek oraz całe i oczyszczone kurki. Smażyć na przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zwiększyć ogień i dodać cydr, zamieszać, a następnie dodać pastę pomidorową i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować sos około 5 minut. Dodać krewetki i gotować po ok. 1 minucie z każdej strony, aż do zaróżowienia krewetek. Ściągnąć z ognia i przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

Kurki z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem cydru