Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pstrąg pieczony z koprem włoskim, cytryną i przyprawami

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 średnie pstrągi
2 kopry włoskie
2 łyżki kminu rzymskiego
2 łyżki kminku
2 łyżki ziaren gorczycy
1/2 łyżki kurkumy
4 łyżki oliwy
1 łyżka płatków chili
2 cytryny
1 cebula
2 pęczki koperku
sól, grubo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Nasiona kminu, gorczycy oraz kminku rozetrzeć w moździerzu na drobno, dodać oliwę, kurkumę, płatki chili i wymieszać. Wysmarować rybę z wierzchu oraz środku pastą z przyprawami. Do środka włożyć koperek, plasterki cebuli oraz pokrojony w paski koper włoski i posolić,  popieprzyć. Położyć na papierze do pieczenia i zapiekać w brytfance ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 st. C. Podawać z cząstkami cytryny.

 Pstrąg pieczony z koprem włoskim, cytryną i przyprawami