Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Smażony łosoś z zielonym groszkiem, małżami i cydrem

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 filety z łososia (każdy po ok. 125 gram)
400 g zielonego groszku
200 g małży
4 łyżki wytrawnego cydru jabłkowego
3 cytryny (owoce, a nie napój gazowany o zbliżonej nazwie)
1 garść pietruszki do dekoracji
10 g masła
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Wyszorować małże pod bieżącą wodą, usunąć zanieczyszczenia, a otwarte muszle wyrzucić. Rozgrzać olej z masłem na głębokiej patelni. Dodać rybę i smażyć ok. 4 minuty. Obrócić ostrożnie i smażyć dalsze 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać groszek, małże oraz sok z jednej cytryny.
Podgrzewać kolejne 3-4 minuty, do czasu gdy muszle małży się otworzą (zamknięte wyrzucić). Podawać udekorowane cząstkami cytryny i posypane posiekaną pietruszką.

Smażony łosoś z zielonym groszkiem, małżami i cydrem

Pobierz listę składników:

smazony losos

 30 wrzesień 2013