Chrzan dla smaku i dla zdrowiaCzasami warto poszperać stoisku z „tanią książką”, gdyż można za grosze kupić coś ciekawego o gotowaniu. Właśnie takie znalezisko chciałbym Wam dzisiaj przedstawić.

Książka graficznie nie zachwyca i nie ma zdjęć (choć obecnie prawie każdy poradnik kulinarny składa się głównie ze zdjęć), ale wyznaję zasadę, że gdy znajdę w książce chociaż dwa przepisy, które chcę wypróbować, to ją kupuję. Tak też było w tym przypadku.

Książka podzielona jest na kilka sekcji po kilkanaście stron i dzieli się na:

  • wstęp,
  • sosy zimne,
  • sosy ciepłe,
  • przekąski,
  • zupy,
  • danie główne,
  • potrawy z wasabi,
  • indeks.

Możemy w niej znaleźć przepisy tzw. „tradycyjne” czyli np. przepis na golonkę z chrzanem, ale też receptury bardziej urozmaicone, jak połączenie chrzanu z rybami czy też owocami.

Poniżej przedstawiam moje spostrzeżenia sekcja po sekcji.

Wstęp
Kilka stron wstępu z przydatnymi informacjami o tym, czym jest chrzan, jakie są tradycje jego uprawy czy też tradycje kulinarne z nim związane oraz jakie ma właściwości lecznicze. Można między innymi dowiedzieć się, że chrzan jest idealnym dodatkiem do jajek czy wędlin (to znamy, choćby z okazji Świąt) oraz że jest bogatym źródłem witaminy C - świeżo tarty zawiera jej o 4-5 razy więcej, niż ma jej cytryna, a przecież powszechnie uważa się ją za królową witaminy C.

Sosy zimne
Co to są zimne sosy, raczej nie trzeba tłumaczyć :) i znajduje się w tym rozdziale 12 przepisów.

Wśród nich jest oczywiście przepis „matka”, czyli podstawowy przepis na tarty chrzan. Natomiast moją uwagę przykuł sos chrzanowo-gruszkowy, który na pewno wykorzystam i pojawi się na blogu na 100%.

Sosy ciepłe
Tutaj już skromniejsza sekcja - tylko 4 przepisy i oczywiście jest też przepis podstawowy na sos chrzanowy w wersji ciepłej.

Przekąski
Znajdziecie tutaj 10 wersji przekąsek z chrzanem i właśnie w tym rozdziale można się już natknąć na coś nowego - czyli połączenie brzoskwiń z chrzanem. Tutaj też znalazł się przepis na chrzanowe buraczki tarte z wiśniami, które są raczej dodatkiem do mięsa czy innych dań. Tu znajdziecie poza tym też przepisy na ruloniki, jajka czy też pasty chrzanowe.

Zupy
Dział zawiera 8 przepisów na zupy ciepłe, ale znalazłem też ciekawy przepis na chłodnik chrzanowo-botwinkowy, którego nie omieszkałem już zrobić i efekty opublikowałem na blogu :)

Danie główne
Największa część książki, bo aż 24 przepisy, w tym kilka naprawdę ciekawych (np. wegetariańskie, więc będzie z czego wybierać). Wiele inspiracji można tutaj znaleźć. Uwagę moją przykuły takie pomysły, jak: polędwica wołowa w skorupce chrzanowej, cukrem trzcinowym i porto czy też gulasz wołowy z chrzanem i dużą ilością czerwonego wina. Natomiast dla wegetarian są np. kotlety chrzanowo-orzechowe, sznycle chrzanowe z jajkiem czy też placki chrzanowo-ziemniaczane – do tych ostatnich w mojej ocenie wystarczy jeszcze tylko dodać jakiś sos i już mamy coś wyjątkowego do zjedzenia (też na pewno pojawi się to na blogu!). Są też dania z podrobami (choć nie każdy to lubi) i można przygotować potrawkę z żołądków drobiowych czy też flaki wołowe lub cielęce.

Potrawy z wasabi
W moje ocenie ten rozdział został dodany na siłę (tylko 3 przepisy) i chyba tylko po to, aby cokolwiek było na temat chrzanu wasabi. Po co tak zrobiono – to już pozostanie tajemnicą autora :)

Indeks
Klasyczny spis wszystkich potraw z książki więc nic więcej dodawać na ten temat nie trzeba :)

Podsumowanie:
Podstawowa cena tej książki to 24,90 PLN i za taką cenę bym jej nie kupił. Jednak jeżeli ją spotkacie na taniej książce lub jakiejś wyprzedaży, to polecam, gdyż pomimo braku zdjęć na pewno znajdziecie kilka przepisów dla siebie, które przydadzą się chociażby na Wielkanoc :)