Wyjątkowa książka dla odważnych czyli Kuchnia dla odważnych – PodrobyZdobyliśmy ją w końcu i mamy!!! Doczekaliśmy się wreszcie jej wydania, a już od jakiegoś czasu ostrzyliśmy sobie na nią apetyt. Książka Walentego Kani „@Kuchnia dla odważnych – Podroby” ukazała się na ten moment małym nakładem (liczymy, że z czasem będzie dodruk), więc nabyliśmy ją bezpośrednio u samego źródła czyli od jej autora. Tym bardziej polecamy ją każdemu, kto gotuje i lubi podroby, albo chce zaczerpnąć inspiracji na dania z podrobami – a jest w czym wybierać.

Książka zawiera niespotykaną ilość przepisów na podroby wręcz z całego świata, jest ich aż 1134 (!!!), a mieszczą się na 514 stronach (!!!), co jest pewnego rodzaju rekordem. Książka jest swoistym kompendium, czymś, czego do tej pory na rynku nie było i pewnie długo jeszcze nie będzie.

To kompendium podzielone jest na następujące sekcje (sam spis potraw mieści się na 27 stronach) na potrawy z:

  • żołądków,
  • jelit,
  • móżdżków,
  • płucek,
  • wymienia,
  • nerek,
  • grasicy,
  • ozora,
  • nóżek,
  • uszów,
  • głów,
  • oczów,
  • serc,
  • wątróbek,
  • ogonów,
  • śledziony,
  • jąder.

Aby zaostrzyć Wam smak, podaję kilka nazw przepisów, jakie można dzięki niej wypróbować:

  • flaki po brazylijsku,
  • płucka cielęce w śmietanie,
  • kotlety z móżdżku wieprzowego,
  • cynaderki w pomarańczach,
  • serca po peruwiańsku,
  • wątróbka drobiowa z brokułami i krewetkami.

Wprawdzie w książce nie znajdziecie żadnych zdjęć (poza zdjęciem samego autora na okładce), ale nie o to naszym zdaniem w takiej publikacji chodzi. Jest to zbiór niesamowitej wręcz ilości przepisów i pomysłów na dania z wszystkich rodzajów podrobów. Uważamy, że dla osób lubiących gotować będzie to prawdziwa encyklopedia przepisów z podrobów. Trzeba powiedzieć, że takiej drugiej podobnej książki nie ma, a od samego autora wiemy, że zgromadzenie tych przepisów zajęło mu około 10 lat życia.

Niestety, jak to bywa z takimi dziełami, sam autor musiał zadbać o jej wydanie i dlatego też jej możliwość jej kupna jest ograniczona. Kawał dobrej roboty zebranej w jednym miejscu, więc każdemu, kto gotuje, polecamy ją póki można jeszcze ją kupić.

Dla chętnych podajemy dla ułatwienia namiary na samego autora, który jest pasjonatem gotowania, a my, jako „Gotowanie z pasją", uwielbiamy ludzi właśnie z taką pasją. http://walentykania.pl

Wyjątkowa książka dla odważnych czyli Kuchnia dla odważnych – Podroby