Zdobyliśmy ją w końcu i mamy!!! Doczekaliśmy się wreszcie jej wydania, a już od jakiegoś czasu ostrzyliśmy sobie na nią apetyt. Książka Walentego Kani „@Kuchnia dla odważnych – Podroby” ukazała się na ten moment małym nakładem (liczymy, że z czasem będzie dodruk), więc nabyliśmy ją bezpośrednio u samego źródła czyli od jej autora. Tym bardziej polecamy ją każdemu, kto gotuje i lubi podroby, albo chce zaczerpnąć inspiracji na dania z podrobami – a jest w czym wybierać.
Książka zawiera niespotykaną ilość przepisów na podroby wręcz z całego świata, jest ich aż 1134 (!!!), a mieszczą się na 514 stronach (!!!), co jest pewnego rodzaju rekordem. Książka jest swoistym kompendium, czymś, czego do tej pory na rynku nie było i pewnie długo jeszcze nie będzie.
To kompendium podzielone jest na następujące sekcje (sam spis potraw mieści się na 27 stronach) na potrawy z:
- żołądków,
- jelit,
- móżdżków,
- płucek,
- wymienia,
- nerek,
- grasicy,
- ozora,
- nóżek,
- uszów,
- głów,
- oczów,
- serc,
- wątróbek,
- ogonów,
- śledziony,
- jąder.
Aby zaostrzyć Wam smak, podaję kilka nazw przepisów, jakie można dzięki niej wypróbować:
- flaki po brazylijsku,
- płucka cielęce w śmietanie,
- kotlety z móżdżku wieprzowego,
- cynaderki w pomarańczach,
- serca po peruwiańsku,
- wątróbka drobiowa z brokułami i krewetkami.
Wprawdzie w książce nie znajdziecie żadnych zdjęć (poza zdjęciem samego autora na okładce), ale nie o to naszym zdaniem w takiej publikacji chodzi. Jest to zbiór niesamowitej wręcz ilości przepisów i pomysłów na dania z wszystkich rodzajów podrobów. Uważamy, że dla osób lubiących gotować będzie to prawdziwa encyklopedia przepisów z podrobów. Trzeba powiedzieć, że takiej drugiej podobnej książki nie ma, a od samego autora wiemy, że zgromadzenie tych przepisów zajęło mu około 10 lat życia.
Niestety, jak to bywa z takimi dziełami, sam autor musiał zadbać o jej wydanie i dlatego też jej możliwość jej kupna jest ograniczona. Kawał dobrej roboty zebranej w jednym miejscu, więc każdemu, kto gotuje, polecamy ją póki można jeszcze ją kupić.
Dla chętnych podajemy dla ułatwienia namiary na samego autora, który jest pasjonatem gotowania, a my, jako „Gotowanie z pasją", uwielbiamy ludzi właśnie z taką pasją. http://walentykania.pl