Jako ambasadorzy akcji „Dieta dla serca" otrzymaliśmy właśnie świeżutką i pachnącą książkę o takim właśnie tytule. Książka zawiera aż 80 przepisów (w tym 8 naszych), przygotowanych przez 10 blogów kulinarnych pod okiem dietetyków w myśl idei, że będą to zdrowe, smaczne i ciekawe przepisy przygotowane zgodnie z zasadami diety obniżającej cholesterol.
W projekcie brali udział:
- Ewelina Kittnet - anyzkowo.blogspot.com
- Edyta Kusińska - madameedith.blogspot.com
- Małgorzata Zabokrzycka - trawacytrynowa.pl
- Bernadeta Jarnot-Manecka - mojkulinarnypamietnik.blogspot.com
- Alicja Świtaj - bazyliaczywanilia.blogspot.com
- Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta - plateofjoy.blogspot.com
- Marta Kornak - kornikwkuchni.blogspot.com
- Kamila Grotowska - vegazone.blox.pl
- Katarzyna Szatkowska i Marek Bielski - wkrainiesmaku.pl
- Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz - gotowaniezpasja.pl
Książką podzielona jest na trzy części:
- Wprowadzenie
- gdzie w sposób przystępny można zaznajomić się z zasadami żywienia mającymi wpływ na obniżenie cholesterolu. - Blogerzy
- krótka prezentacja wszystkich blogów kulinarnych (wraz ze zdjęciami, więc już wiemy, kto za danym blogiem się kryje) oraz wskazaniem przepisów wykonanych przez dany blog kulinarny. - Przepisy na dania podzielone na sekcje:
- śniadania,
- zupy,
- dania główne,
- przekąski,
- kolacje.
Co ważne, każdy przepis dodatkowo zawiera podaną wartość kaloryczną oraz opatrzony jest komentarzem dietetyka.
Aby zrobić Wam smaka, wymienię nasze przepisy w tej publikacji:
- tosty z łososiem i borówkami,
- pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki,
- krem z żółtej papryki i soku jabłkowego,
- makrela z puree z ciecierzycy i pieczonego czosnku,
- roladki wieprzowe z puree z fasoli i zielonego groszku,
- mus z malin z jogurtem i czekoladą,
- kanapki z pastą z kurczaka i pomidorów,
- gryczotto z marchewką i zielonym groszkiem.
Tak jak wspominałem, książka zawiera 80 przepisów – każdy okraszony jest zdjęciem, a to wszystko wydane na 168 stronach. Publikacji patronuje Polskie Towarzystwo Dietetyki i oczywiście jest ona już do kupienia - lub można ją wygrać podczas audycji „Na wolnym ogniu", którą prowadzimy w radiu KRK FM co sobotę w godzinach 12-14.