Pierwszy rzut oka na okładkę i wiadomo, ze zapowiada się coś dobrego i ostrego :) więc kto by się nie skusił na egzotyczną podróż.
Książka to solidna pozycja w twardej oprawie, gdzie na prawie 300 stronach zapoznamy się z podstawami tajskiej kuchni, znajdziemy opisy używanych w niej składników wraz z ich ewentualnymi zamiennikami, przyborów kuchennych, przypraw i na dokładkę – a może przede wszystkim – 90 przepisów kuchni tajskiej.
Książka „Ryby są super” jest super – i tym sformułowaniem można by jej opis zakończyć. Warto jednak dowiedzieć się o niej trochę więcej, a nawet wejść w jej posiadanie, bo zarówno samo jej wydanie, jak i zawarte w niej przepisy sygnowane przez mistrza, czyli Karola Okrasę oraz Dorotę Wellman, są doskonałe.
Na prawie 300 stronach zgromadzono 80 specjalnie przygotowanych i wcześniej nigdzie niepublikowanych przepisów.
Książka zawiera tzw. „rybne ABC”, gdzie zamieszczone są takie przydatne informacje jak:
Zdobyliśmy ją w końcu i mamy!!! Doczekaliśmy się wreszcie jej wydania, a już od jakiegoś czasu ostrzyliśmy sobie na nią apetyt. Książka Walentego Kani „@Kuchnia dla odważnych – Podroby” ukazała się na ten moment małym nakładem (liczymy, że z czasem będzie dodruk), więc nabyliśmy ją bezpośrednio u samego źródła czyli od jej autora. Tym bardziej polecamy ją każdemu, kto gotuje i lubi podroby, albo chce zaczerpnąć inspiracji na dania z podrobami – a jest w czym wybierać.
Jako ambasadorzy akcji „Dieta dla serca" otrzymaliśmy właśnie świeżutką i pachnącą książkę o takim właśnie tytule. Książka zawiera aż 80 przepisów (w tym 8 naszych), przygotowanych przez 10 blogów kulinarnych pod okiem dietetyków w myśl idei, że będą to zdrowe, smaczne i ciekawe przepisy przygotowane zgodnie z zasadami diety obniżającej cholesterol.
W projekcie brali udział:
- Ewelina Kittnet - anyzkowo.blogspot.com
- Edyta Kusińska - madameedith.blogspot.com
- Małgorzata Zabokrzycka - trawacytrynowa.pl
- Bernadeta Jarnot-Manecka - mojkulinarnypamietnik.blogspot.com
- Alicja Świtaj - bazyliaczywanilia.blogspot.com
- Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta - plateofjoy.blogspot.com
- Marta Kornak - kornikwkuchni.blogspot.com
- Kamila Grotowska - vegazone.blox.pl
- Katarzyna Szatkowska i Marek Bielski - wkrainiesmaku.pl
- Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz - gotowaniezpasja.pl
Dzisiaj recenzja inna niż pozostałe, gdyż filmu – a nie książki, jak można byłoby się spodziewać. Obejrzałem w końcu film, który czekał na mnie już dosyć długo. Moją pasją jest gotowanie, uwielbiam sushi, podoba mi się dążenie do perfekcji w gotowaniu… wszystko to odnajduję w kuchni japońskiej. Na dodatek (a może przede wszystkim) ten film zebrał na IMDB aż 7,8 punktów, a punktacja na tym serwisie powyżej 6,0 w mojej ocenie oznacza, że to będzie dobrze spędzony czas. Usiadłem do filmu, obejrzałem i od razu na gorąco spisałem to, co po jego konsumpcji zostało mi w głowie (pewnie nie na długo, dlatego warto spisać).
Czasami warto poszperać stoisku z „tanią książką”, gdyż można za grosze kupić coś ciekawego o gotowaniu. Właśnie takie znalezisko chciałbym Wam dzisiaj przedstawić.
Książka graficznie nie zachwyca i nie ma zdjęć (choć obecnie prawie każdy poradnik kulinarny składa się głównie ze zdjęć), ale wyznaję zasadę, że gdy znajdę w książce chociaż dwa przepisy, które chcę wypróbować, to ją kupuję. Tak też było w tym przypadku.