Hamburger nie tylko na stałe wszedł do kulinarnej historii, ale także został ikoną popkultury. Pojawiał się w wielu filmach, wystarczy wspomnieć choćby kultowy już dzisiaj Pulp Fiction (reż. Quentin Tarantino) z 1994 roku i słynny dialog pomiędzy Vincentem Vegą (John Travolta) a Julesem Winnfieldem (Samuel L. Jackson) o ćwierćfunciaku z serem. Śpiewano też o nim piosenki, m.in. Cheeseburger in Paradise z 1978 roku Jimmy’ego Buffetta czy Burger Man ZZ Top. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, jak hamburger powstał, dlaczego nosi taką, a nie inną nazwę i czy naprawdę jego kolebka to Ameryka, gdzie stał się wręcz ikoną stylu życia? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w tej książce.
„BurgerDream” to książka przygotowana przez „Streat Slow Food” (Darek Miszczyk i Grzegorz Kubarek) czyli pierwszy w Krakowie food truck nawiązujący do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, serwujących hamburgery najwyższej jakości oraz blog kulinarny „Gotowanie z Pasją” (Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz), którzy na swoim koncie ma już książki „KipiKasza”, „RetroWarzywa” i „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek”.
Jako autorzy bloga kulinarnego „Gotowanie z pasją” oraz mistrzowie burgerów ze Streat Slow Food z szacunku do dobrych produktów połączyliśmy siły i stworzyliśmy książkę o burgerach, jakiej jeszcze nie było na polskim rynku wydawniczym. Przygotowując materiał do tej publikacji, zgłębialiśmy wiedzę i poszerzaliśmy nasze doświadczenia, m.in. byliśmy jurorami w ogólnopolskim konkursie na uliczne burgery przy okazji II Ogólnopolskiego Zlotu Food Trucków („Gotowanie z pasją”) czy też rozbudowaliśmy naszą sieć food trucków (Streat Slow Food). Pomysł połączenia sił zrodził się z naszej wspólnej pasji do gotowania. Dzielimy się tutaj wszystkimi sekretami, które zdobywaliśmy przez lata, a efektów pracy oraz inspiracji do powstania tej książki możecie na co dzień skosztować w krakowskiej sieci food trucków lub w KIOSK-u pod szyldem Streat Slow Food.
Przygotowaliśmy książkę, której nam samym brakowało. Książkę z przepisami, przy których tworzeniu używaliśmy własnoręcznie sadzonych warzyw, samodzielnie przygotowanych bułek czy też sosów własnej produkcji – po to, aby udowodnić Ci, drogi Czytelniku, że o tym, czy potrawa jest zdrowa, decydujesz tak naprawdę Ty sam. Jeśli zastosujesz produkty najwyższej jakości, przygotujesz danie smaczne i zdrowe. A gdy dodasz do tego pasję, osiągniesz kulinarny sukces.
Burgerdream to książka wydana jako self-publishing dostępna jest:
- online w sklepie internetowym sklep.burgerdream.pl
- osobiście w sieci krakowskich food truck-ów Streat Slow Food
Książka zawiera:
- 71 rodzajów burgerów,
- 56 dodatków do burgerów,
- 13 przepisów na bułki,
- sporą dawką wiedzy.
Dane techniczne:
Tytuł - Burgerdream
Wydawnictwo - Streat Slow Food/Gotowanie z Pasją
Data premiery- 07.12.2017
Forma: Książka - twarda oprawa
Ilość stron - 228
Wymiary w mm - 270x195x18
ISBN - 978-83-949568-0-6
Patroni medialni:
Recenzenci:
- Adam Chrząstowski - Szef Kuchni „Ed Red” słynącej z sezonowanej wołowiny, kilkukrotnie wyróżniany w Czerwonym Przewodniku Michelin, znany również z programów kulinarnych w Kuchni+ takich jak: „Adam na lato” i „Adam po pracy” czy też „Adam w sieci: patenty i triki”;
- Gieno Mientkiewicz - założyciel najwyżej położonego studia kulinarnego w Warszawie czyli Smolna8Studio, odkrywca polskiego serowarstwa oraz właściciel SeryPolskie.pl ale też kucharz i prowadzący program w Kuchnia+ „Przez dziurkę od sera”;
- Rafał Targosz - Szef Kuchni i właściciel krakowskiego bistro „ZaKładka Food&Wine”, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, wielokrotnie wyróżniony kompletem sztućców w przewodniku Michelin oraz zdobywca dwóch czapek w przewodniku Gault&Millau;
- Patryk Kotarba - Szef Kuchni Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness**** w Busko-Zdrój, członek Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz dwukrotny zdobywca "żółtej czapki" przewodnika Gault&Millau
Adam Chrząstowski:
"Panowie, rzeczywiście podeszli do burgerów jak do snu. To sen o podróży i poznawaniu różnych zakątków świata poprzez jedzenie. Uczą i inspirują. Pokazują, że burger to potrawa pozwalająca puścić wodze wyobraźni. Burger nie ogranicza, burger przenosi w inne światy."
Gieno Mientkiewicz:
"Proszę nie dać zwieść autorom i ich prawie naukowemu podejściu do tematu burgerów. To tylko fortel, abyście Wy czytelnicy wiedzieli co i z czego wynika. Ale zaprawdę powiadam Wam, tą metodą uczą Was jak najlepiej wpłynąć na smak. Wpłynąć i wypłynąć, na nowe obszary innych mięs niż wołowe, warzyw czy tego co w wodzie pływa. Uwielbiam takich zapaleńców, którym wszystko się kojarzy z jednym, w tym przypadku burgerem. Są gotowi stanąć na głowie aby zmaterializować najdziwniejsze skojarzenie. Szczawiowa? Proszę bardzo. Klasyk kina „Mechaniczna pomarańcza”? Oczywiście! Ja wezmę na mój ruszt w pierwszej kolejności te serowe, bo tak już mam, że mi też się wszystko z jednym kojarzy. Z serem. I koniecznie musze spróbować Maliniaka, Omletosa, Fetisona… No dobrze, wszystkiego spróbuję, nawet mi przyszedł do głowy zupełnie nowy …Pan Pożarski. Taki z mini grzaneczkami. Nigdy nie będziecie żałowali, że ta książka trafiła do Waszej kuchni."
Rafał Targosz:
„Jeżeli myślicie, że w temacie burgerów wiecie wszystko, to ta publikacja na pewno to zweryfikuje. Autorzy w przejrzysty i plastyczny sposób wprowadzają w świat nie tylko klasyki, ale i kompozycji z nutą nonszalancji, humoru, a przede wszystkim - barwnego smaku. I co ważne, całość niezwykle dopracowana jest pod względem merytorycznym. Obowiązkowa lektura dla każdego, po którą i ja chętnie będę sięgał.”
Patryk Kotarba:
"To skarbnica wiedzy o burgerach nie tylko merytoryczna poparta doświadczeniami. Nikt wcześniej tak dobrze tego nie spisał, nie zilustrował i nie podzielił się tak znakomitymi recepturami. Przede wszystkim dowiemy się z niej jak przygotować tradycyjne i bardziej znane wszystkim burgery, ale też takie, które inspirowane są potrawami oraz produktami z całego świata. Użyte przyprawy, techniki jakimi są przygotowane potrafią zaskoczyć i rozbudzić fantazje do granic kulinarnego obłędu. Podanie burgera w dobrych restauracjach to już nie obciach, a w tej książce to sztuka kulinarna najwyższych lotów."
Zobacz więcej...