Dynia, ogórek, kabaczek i sznurekMożna by się zastanawiać czemu właśnie taki tytuł. Nie dało się zawrzeć w jednym słowie informacji, że książka dotyczy całej gamy warzyw należącej do grupy dyniowatych. Zresztą tytuł „dyniowate” był rozważany ale mógłby sugerować, że to książka tylko o dyniach oraz, że to jakiś podręcznik dla działkowiczów czego na pewno chcieliśmy uniknąć. W związku z tym powstał szerszy tytuł nawiązujący w sposób luźny do poniższej wyliczanki jaką pamiętałem z dzieciństwa:
Jurek ogórek, kiełbasa i sznurek.
Kiełbasa uciekła a Jurek do piekła.

Do książki zainspirował nas materiałem, jaki zbieraliśmy do publikacji wywiadu o dyniach na blog „Gotowanie z pasją”. Tak bardzo oczarowała nas farma dyń „JEdynie” w podkrakowskich Wawrzeńczycach u Darii Latały gdzie można dostać około ich 100 rodzajów plus usłyszeć całą masę ciekawych informacji, że postanowiliśmy ten temat bardziej rozwinąć. Temat był tak pasjonujący, że postanowiliśmy napisać o tym coś więcej niż tylko jeden artykuł. Tak też powstał pomysł na tą książkę. Zainteresowaliśmy się jednak nie tylko dyniami (chociaż to im poświęcona jest spora część gdyż 49 z 106 przepisów) i zaprezentowaliśmy w książce więcej warzyw z rodziny dyniowatych.
Więcej o JEdynie na FB:
https://www.facebook.com/JEdynie/

Książa by nie powstała gdyby nie piękna ceramika od PatPottery czyli pracowni ceramiki Patrycji Rowickiej-Masiewicz. Większość dań w książce jest przygotowana właśnie na tej cudownej ceramice, która upiększa zdjęcia i nadaje im swoistego rodzaju piękna. Tylko dzięki zapałowi Patrycji do tego pomysłu i jej ciężkiej pracy przygotowując specjalnie do książki ilości hurtowe ceramiki mogliśmy ją taką a nie inną przygotować co wpłynęło bardzo pozytywnie na jej stronę wizualną.
My wręcz ubóstwiany jej naczynia a więcej o PatPottrey można dowiedzieć się tutaj:
http://gotowaniezpasja.pl/blog/436-patpottery-idealna-ceramika-do-dan
lub na stronie:
https://www.patpottery.pl/

Dynia, ogórek, kabaczek i sznurekKsiążka podzielona jest na pięć rozdziałów opisująca z osobna każde warzywo. Każdy rozdział składa się z podstawowych informacji m.in. pochodzeniu czy też właściwościach, opisu kilku do kilkunastu rodzajów danego warzywa a następnie znajdują się przepisy dedykowane dla danego warzywa.

W związku z tym książka zawiera następujące rozdziały:

  • Ogórek - gdzie opisujemy 6 rodzajów ogórków oraz zamieszczamy 20 przepisów,
  • Cukinia, kabaczek, patison - opis 5 rodzajów tych warzyw oraz 16 przepisów,
  • Arbuz - opis 3 jego rodzajów oraz 10 przepisów,
  • Melon - opis 5 jego rodzajów oraz 11 przepisów,
  • Dynia - opis 29 rodzajów dyni oraz 49 przepisów.

W sumie książka zawiera 106 przepisów na dania gdzie główną rolę odgrywają różnego rodzaju dyniowate.

Jeśli szukacie Państwo inspiracji na najróżniejsze dania właśnie z udziałem ogórków, cukinii, kabaczków, patisonów, arbuzów, melonów i wielu odmian dyni, a także odrobinę wiedzy na ich temat oraz opisów odmian – to to jest właśnie ta pozycja kulinarna.  Książka jest kopalnią pomysłów na wykorzystanie nie tylko dyni, lecz także innych warzyw należących do szeroko pojętej rodziny dyniowatych. Zapraszamy do lektury i życzymy samych pysznych wrażeń!

Dane techniczne książki:
- ISBN: 978-83-8103-012-0,
- premiera: 05.2017,
- ilość stron: 288,
- format: 200x260 mm,
- oprawa: twarda, szyta.

Spis przepisów:

ROZDZIAŁ 1: OGÓREK
Smoothi ogórkowe z jarmużem i owocami z zielonym chilli
Śledzie w oleju lnianym z ciecierzycą, ogórkami małosolnymi, cebulą, papryką i kaparami
Polish Sushi
Zrazy wołowe nadziewane musztardą curry i ogórkami w musztardzie w sosie grzybowym z pieczoną brukwią
Marynowane cytrynowe i białe ogórki z koperkiem oraz limonką
Zupa ogórkowa z ziemniakami, ciecierzycą oraz chorizo i koperkiem
Sałatka z trzech rodzajów ogórka z bazylią, fetą, czerwoną porzeczką i winegretem czosnkowym
Piknikowe śmietankowe wrapy z ogórkiem, rzodkiewką i kolorowymi marchewkami
Wegetariański tatar na komosie ryżowej z awokado, ogórkiem i pieczonym bakłażanem
Mizeria ogórkowo-rzodkiewkowa w sosie śmietanowym z bryndzą z dodatkiem koperku
Lemoniada ogórkowo-gryszkowa z cytryną i rozmarynem
Smażone ogórki małosolne z chili i miodem
Białe ogórki w musztardzie
Jednodniowe ogórki małosolne mojej Mamy
Chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem na kefirze oraz bulionie warzywnym z dodatkiem liści i kwiatów nasturcji
Tatar z marynowanego śledzia z ogórkiem, koperkiem i żółtkiem brzoskwiniowym
Sałatka z ogórka, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli oraz bryndzy z dodatkiem ogórka kolczastego
Surówka z ogórka, winogron, chili i ogórkiem kolczastym
Lody ogórkowe z serem ricotta z miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu
Pieczone piersi kacze na fasoli kolorowej z korzeniem pietruszki, ziemniakami, chorizo i cebulą nadziewaną musem ogórkowym

ROZDZIAŁ 2: CUKINIA, KABACZEK, PATISON
Żółte curry z cukinii, kalafiora, ziemniaków, kolby kukurydzy i papryczek jalapeño
Zielona zupa minestrone z cukinią, fasolką szparagową, selerem naciowym, brukselką, kapustą włoską i fasolą piękny jaś
Klasyczne leczo z cukinią i żółtym patisonem
Pierogi leniwe z marynowanymi w rozmarynie paskami żółtej cukinii
Marynowane minicukinie z fenkułem i papryczką habanero, laską cynamonu oraz zielonym pieprzem
Pizza z pesto z fioletowego jarmużu oraz orzechów laskowych z kolorowymi minipatisonami
Sałatka z makaronem soba i marynowaną cukinią na słodko-kwaśno z prażonymi orzeszkami ziemnymi, cebulą dymką i czarnym sezamem
Smażone warzywa na sposób turecki z jogurtem miętowym z kminem rzymskim i miodem
Zupa krem z cukinii, fenkułu i kalafiora romanesco z zielonym groszkiem oraz koperkiem
Pieczone okrągłe kabaczki z farszem z kaszanki, czosnku, cebuli, jabłka i chorizo ze świeżym majerankiem
Zielone lasagne z cukinii i szpinaku z ricottą
Czarne spaghetti z kalmarami, cukinią i natką pietruszki
 Pieczone okrągłe cukinie w dwóch kolorach z ryżem, paprykami, chorizo i fasolą edamame
 Rolady z pasków cukinii z wędzonym twarogiem, białą kaszą gryczaną i różnokolorowymi pomidorkami koktajlowymi
Ciasto filo z ricottą, nutą czosnku i cytryny z cukinią, fasolą oczko, parmezanem i czerwonym pieprzem
Placki ziemniaczane z cukinią z dodatkiem smażonej szarej renety i kwaśną śmietaną oraz miodem

ROZDZIAŁ 3: ARBUZ
Wegetariański torcik z pieczonego buraka, arbuza z kozim serem i oliwą aromatyzowaną natką pietruszki
Sałatka z arbuza, wiśni, czerwonej cebuli i pieczonego buraka z włoskim salami
Chłodnik pomidorowy-malinowy z arbuzem i pieczoną papryką z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz mozzarelli
Sok pomidorowo-paprykowy z arbuzem i świeżą miętą
Sałatka z arbuza, rzodkiewki z chorizo i melisą oraz cebulą dymką
Szaszłyki arbuzowe z krewetkami, oliwkami i serem halloumi z czerwoną bazylią
Pieczony dorsz na sałatce z arbuza, marynowanej białej rzodkwi, rukoli, melisy, czerwonej cebuli i granatu z winegretem
Tatar z tuńczyka, arbuza, granatu z dodatkiem pora i ostrej pasty chili sriracha
Sałatka z arbuza, sera korycińskiego, endywii i prażonego kminu rzymskiego z czosnkowym sosem winegret
Naleśniki bazyliowe ze świeżymi jeżynami oraz dżemem z arbuza, pomidorów, malin, truskawek i rozmarynu

ROZDZIAŁ 4: MELON
Caprese z mozzarellą, melonem, świeżą bazylią i malinami
Tarta melonowa ze świeżą marakują
Gryczanka cynamonowa z musem melonowym i mandarynkami
 Śledzie marynowanie w cukrze muscovado z buraczanym melonem na ogórkach kiszonych
 Kurczak garam masala z grilla z salsą melonową
 Sałatka melonowa z kokosem oraz kaki, gruszkami, mango i liczi
Dżem melonowy z ginem, limonką, rozmarynem i trawą cytrynową
Buritto z łososiem, melonem, awokado, papryką, czarnymi oliwkami i sosem paprykowym
Gazpacho z melonem, pomarańczową papryką, nektarynką, pomidorem malinowym i czosnkiem z posypką z gorgonzoli
Makaron szpinakowy z chili, melonem, winogronami, świeżą rukolą i gorgonzolą
Sałatka z melona z koprem włoskim, grejpfrutem, pomarańczą i granatem z winegretem

Dynia, ogórek, kabaczek i sznurekROZDZIAŁ 5: DYNIA
Sałatka z kaszy gryczanej z czerwoną papryką, ogórkiem, żurawiną, dynią z miodem i świeżą melisą
Ketchup pomidorowo-marchewkowy z dynią i rodzynkami
Gulasz wołowy na ciemnym piwie z dynią, pietruszką oraz suszonymi morelami i świeżymi figami
Zupa ziemniaczano-dyniowa z boczkiem i koperkiem
Gęsta zupa pomidorowo-dyniowo-paprykowa ze świeżą kolendrą
Pierogi z kaszą jaglaną z dynią i marchewką z dodatkiem grillowanego kalafiora oraz smażonych pieczarek portobello
Ogniste leczo z węgierskimi papryczkami oraz dynią
Gołąbki z kaszą wiejską i sosem dyniowym
Risotto dyniowe na bulionie warzywnym i białym winie z rozmarynem oraz chili
Sernik dyniowy z mascarpone oraz odrobiną pomarańczy
Tarta gruszkowo-dyniowa z suszonymi pomidorami oraz serem korycińskim z dodatkiem świeżego czerwonego szczawiu w winegrecie
Tarta z rukolą i dynią oraz marynowanym zielonym pieprzem
Totalnie żółte spaghetti w sosie dyniowym z grillowaną żółtą papryką
Marynowana dynia z marchewkami, gruszką i papają z dodatkiem anyżu, goździków oraz cynamonu
Pieczone frytki z dyni z czosnkiem i świeżym rozmarynem
Makaron ze smażoną dynią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem parmezanu
Cynamonowe pieczone dynie z nutą whisky nadziewane jabłkami, rodzynkami oraz suszonymi morelami i żurawiną
Korzenna babka dyniowa z jałowcem, czarnym pieprzem, zielem angielskim, kminkiem i czarnuszką
Pieczona papryka faszerowana soczewicą, dynią, kurczakiem oraz mozzarellą
Surówka z dyni z czarnymi oliwkami, pomarańczami, marynowanymi cebulkami, granatem oraz natką pietruszki
Marynowana dynia z cebulą i ostrymi papryczkami
Pieczone dynie z farszem krewetkowym z ryżem, porem i kukurydzą
Gofry z dżemem dyniowo-pomarańczowym z kumkwatem
Sałatka z pęczaku z dynią, nektarynką, kiszonym ogórkiem, marynowanymi grzybami i koperkiem
Pizza z sosem dyniowym na bryndzy z dodatkiem ziemniaków i szczypiorku
Esencjonalny bulion warzywny z dynią, wędzonym czosnkiem, chili i kłączem kurkumy
Lasagne grzybowo-dyniowe z marchewką pod beszamelem
Zupa krem z pieczonych warzyw z grillowaną kukurydzą i pieczoną ciecierzycą w papryce
Pieczone fioletowe ziemniaki i fioletowy batat z pasternakiem oraz cząstkami dyni w boczku z rozmarynem
Dyniowy hummus z wędzonym czosnkiem
Dyniowe muffinki z owocami kaki
Dyniowe spaghetti carbonara
Olbrzymie krewetki w sosie z mleczka kokosowego oraz pomarańczy z imbirem i pieczoną dynią
Szakszułka z jajkiem na papryce, dyni i pomidorkach koktajlowych
Pieczone piersi drobiowe z dynią pod szpinakiem i suszonymi pomidorami
Grzybowe risotto z dynią, pasternakiem i podgrzybkami
Szarlotka dyniowo-jabłkowo-marchewkowa z żurawiną
Grillowana biała kiełbasa ze skwarkami z dyni i chorizo na purée dyniowym w sosie pieczeniowym
Zupa krem z białych warzyw korzennych z dynią z wędzonym łososiem, pestkami dyni i olejem dyniowym
Pulpeciki dyniowo-jaglane ze szpinakiem w bulionie warzywnym z makaronem soba
Placki jaglane z dynią z sałatką z liści szpinaku, rzodkiewki i koziego sera z winegretem
Pieczone dynie z farszem z kaszy gryczanej palonej, pieczarek, białego sera, pomidorków koktajlowych i natki pietruszki
Surówka z marchewki, dyni ze śmietanowym chrzanem i mandarynkami
Miodowe ciasto dyniowe z polewą krówkową
Krokiety w płatkach jaglanych z farszem mięsnym oraz dynią, pieczarkami i zielonym groszkiem
Kurczak pieczony z nutą cynamonu z farszem z kaszy gryczanej, dyni oraz suszonych śliwek i moreli
Śledzie curry na purée z dyni i pomarańczy z żółtą salsą
Uszka z dynią i kaczką w bulionie z wędzonej gruszki oraz jabłek
Chleb pszenny dyniowy z pestkami dyni