retrowarzywa front 2Warzywa na stół!

Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Po bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęliśmy smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni.

Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.

Premiera książki "Retrowarzywa" będzie miała miejsce 8 czerwca 2016, książka będzie dostępna w księgarniach w całej Polsce (m. in. Empik, Matras) oraz na stronie internetowej wydawnictwa Samo Sedno.

"Czas powrócić do korzeni! Burak, skorzonera, pasternak, brukiew, rabarbar, jarmuż i topinambur – główni bohaterowie książki, a jednocześnie zapomniane, lokalne i pyszne „superfoods“ o tysiącu kuchennych zastosowań. Dawniej popularne, dziś - trochę „hipsterskie“ - wracają do łask. Jednak ile potraw potrafilibyście z nich przygotować? Odkryjcie ponad 100 przepisów, które pozwolą Wam zakochać się w warzywach, przygotować efektowny posiłek oraz połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami kulinarnymi." - Grzegorz Łapanowski

"Męska kuchnia to samo mięso? W tym wydaniu jest wyrazista jak soczysty stek, choć główną rolę grają tu rośliny. ”Retrowarzywa" były kiedyś tanie i pospolite, dziś królują w menu najlepszych restauracji. Topinambur, pasternak, brukiew – chętnie je jadamy, ale rzadko sami przyrządzamy. Mam nadzieję, że dzięki tej książce przestaną być domeną tylko szefów kuchni." - Martyna Szydłowska, redaktor prowadząca mojegotowanie.pl

"Siłą tej książki jest jej prostota. Interesującymi przepisami na dania z buraków, rabarbaru, pasternaków i innych swojskich produktów autorzy udowadniają, że dobre jedzenie nie wymaga wiele zachodu. Przepisy są przejrzyste i łatwe do wykonania. Dobrze mieć pod ręką tę slowfoodową książkę." - Ewa Wagner, redaktor Naczelna magazynu "Kuchnia"

SPIS TREŚCI

Od autorów

PRZEPISY

Burak (18 przepisów) m. in.:

Tarta z botwiny i koziego sera
Pierogi z pieczonymi burakami i jeżynami oraz smażonymi na maśle kurkami z tymiankiem
Pizza z buraczanym pesto oraz kaszanką i jabłkiem

Rabarbar (16 przepisów) m. in.:

Wątróbka drobiowa i pierś kaczki z rabarbarem w porto i malinami
Gulasz z serc drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym
Makaron z mocno bazyliowym pesto z rabarbarem i marmurkowym bakłażanem

Jarmuż (15 przepisów) m. in.:

Tarta z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami i złocistym serem pleśniowym
Jajecznica z jarmużem i kurkami oraz tostami francuskimi
Zapiekanka z jarmużem, cukinią, kabaczkiem i minipatisonami
Chipsy jarmużowe z czarnym sezamem oraz orientalnym sosem z chili i cebulą dymką

Skorzonera (18 przepisów) m. in.:

Flaki wegetariańskie z boczniaków z pasternakiem, marchewką i świeżym majerankiem
Pieczony pasternak z czerwoną cebulą, gruszkami i figą z dodatkiem miodu
Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka

Brukiew (13 przepisów) m. in.:

Sałatka z marynowanej brukwi i kumkwatu
Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów
Curry z brukwi, zielonego kalafiora oraz groszku

Topinambur (12 przepisów) m. in.:

Gulasz rybny z jesiotra z topinamburem, ziemniakami i makaronem oraz suszoną morwą
Pierogi ruskie z farszem z topinamburu ze smażoną cebulą z jabłkiem
Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Bibliografia