kipi kasza front„Kipi kasza" specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowaliśmy aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Z jednej strony na nowo odkrywamy tradycję i proponujemy klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzamy kulinarne nowinki i zaskakujemy kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.

Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.

Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Premiera 16 maja 2015, na Warszawskich Targach Książki.

"To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu. Różnorodna, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego - jak pokazują Autorzy - niejedno ma oblicze." - Grzegorz Łapanowski

"Nauczyłam się jeść, kaszę kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce. We Włoszech na przykład kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu bardzo zasmakowała. Dzisiaj różne rodzaje kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego bardzo się cieszę, że powstała taka piękna książka, pełna pysznych przepisów." - Tessa Capponi-Borawska

"Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! Chociaż wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała… Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego pejzażu… Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy - dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium informacji o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze - będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością znajdzie wśród dziesiątek przepisów. Ja np. całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę!" - Maryla Musidłowska

"Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, a staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (sushi z kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co teraz powiesz? Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich produktów - nie tylko przepisy! Polecam!" - Anna Wrońska

SPIS TREŚCI

Od autorów

HISTORIA KASZ

Na świecie
W Polsce

CHARAKTERYSTYKA KASZ

Przechowywanie kasz
Kasze w diecie bezglutenowej

TECHNIKI PRZYGOTOWYWANIA KASZ
Przydatne wskazówki

Przepisy podstawowe (10 przepisów)

PRZEPISY

Sałatki (15 przepisów) m. in.:

Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami
Kasza gryczana prażona z papryką, rodzynkami i pietruszką
Buraczany bulgur z koperkiem, bobem i kozim twarożkiem

Zupy (10 przepisów) m. in.:

Krem z korzenia pietruszki z chipsami pietruszkowymi i kaszą jaglaną
Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni
Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni

Dania główne (37 przepisów) m. in.:

Kaszotto marchewkowe z kaszy gryczanej nieprażonej z kurczakiem oraz jarmużem
Pieczona makrela na kaszy kukurydzianej z cieciorką i kalafiorem romanesco
Tagiatelle gryczane z pomidorami, kaszą owsianą i marchewką
Pierogi zielone z kaszą jaglaną, fetą oraz smażonym szpinakiem z czosnkiem

Kolacje (23 przepisy) m. in.:

Burger jaglano-buraczany z czosnkiem niedźwiedzim na kozim twarożku
Humus z kaszy jaglanej oraz cieciorki z chili
Tarta z białymi szparagami, świeżym szpinakiem, ricottą i czerwoną quinoa

Desery (10 przepisów) m. in.:

Ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem
Cynamonowa kasza jaglana z szarą renetą
Miniplacuszki z serka homogenizowanego i kaszy manny z pomarańczami i miodem

Bibliografia