Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

gotowanie ryzu

Składniki:
(przepis na 1 kg ryżu)

1 kg ryżu – przygotowanego do sushi według przepisu
170 ml – przygotowanej zalewy octowej do sushi według przepisu
garnek do gotowania ryżu

Przygotowanie:

Wlać ryż do garnka do gotowania ryżu i położyć płasko dłoń na ryżu, a następnie zalać wodą aż do zanurzenia ¾ palców.

Gotowanie ryżu do sushi

Włączyć garnek do ryżu.

Gotowanie ryżu do sushi

Gdy wyłączy się „gotowanie”, należy przemieszać ryż, a następnie zamknąć pokrywę garnka i zostawić ryż na 15 minut na tzw. „dojrzewanie”.

Gotowanie ryżu do sushi

Po 15 minutach ryż wyłożyć na miednicę i przemieszać, aby nie był zwarty.

Gotowanie ryżu do sushi

Odczekać 10 minut do jego odparowania z nadmiaru wilgoci i dodać przygotowaną wcześniej zalewę octową, a potem wymieszać, aby zaprawa octowa równomiernie wchłonęła się w ryż. Odczekać kolejne ok. 15 minut. Gdy ryż jest pół-letni, można go już używać do przygotowania sushi.

Gotowanie ryżu do sushi