Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

przygotowanie ryzu

Składniki:
(przepis na 1 kg ryżu)

1 kg ryżu
dużo wody
miednica

Przygotowanie:

Przygotowanie ryżu na sushi składa się z kilku etapów. Chodzi o wypłukanie zbędnej skrobi, ale też o to, aby nie połamać ziarenek ryżu. Dzięki temu unikamy stworzenia rozgotowanej ryżowej
brei, a każde ziarenko jest pięknie widoczne.

Etap 1: Płukanie ryżu

Wsypać ryż do miednicy (czy też innego szerokiego naczynia o płaskich krawędziach i dnie), przelać wodą, a następnie odsączyć wodę (podłożyć rękę pod wodę, aby ziarenka ryżu nie uciekły do zlewu!).

Przygotowanie ryżu do sushi

Etap 2: Szorowanie ryżu

Wlać wodę aż do zakrycia ryżu, a następnie zakrzywionymi palcami mieszać ryż powoli przez ok. 2 minuty. Odlać wodę (podłożyć rękę pod wodę, aby ziarenka ryżu nie uciekły… wiecie dokąd).
Czynność powtórzyć trzy razu.

Etap 3: Płukanie ryżu

Wlać wodę aż do zakrycia ryżu, a następnie odlać wodę (podłożyć wodę pod rękę… sprawdzam Waszą czujność ;) ).
Czynność powtórzyć dwa razy.

Przygotowanie ryżu do sushi

Etap 4: Moczenie ryżu

Wlać wodę aż do zakrycia ryżu, a następnie odstawić na co najmniej 10 minut (może być na dłużej).

Przygotowanie ryżu do sushi