Składniki
(na dwie pizze średnicy 30 cm)
455 g mąki
280 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (ok. 4 g) lub 15 g świeżych
1 łyżka soli (15 g)
1 łyżka oliwy (15 ml)
Przygotowanie:
Przesiać mąkę i do niej wlać letnią wodę (28-30 st. C) a następnie wsypać drożdże i pozostawić na 10 minut aby drożdże zaczęły „pracować”. Dodać po tym czasie sól i oliwę. Wyrabiać całość przez około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Przełożyć wrobione ciasto do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części a następnie ręcznie lub przy pomocy wałka uformować dwa krążki ciasta średnicy około 30 cm. Dodać ulubione dodatki i piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut.