Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Ciasto na pierogi

Składniki:

3 szklanki mąki
¾ szklanki wody
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, usypując kopiec. Na środku tworzymy zagłębienie, wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dodajemy wodę cały czas wyrabiając ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 10 minut aż przestanie "przyklejać" się do rąk. Pamietajmy by nie dodawać zbyt wiele mąki w trakcie wyrabiania by ciasto pozostało lekko "klejące" i elastyczne.

Ciasto na pierogi