Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Jajka w koszulkach na szparagach i grillowanej ciabatcie

Składniki:
(przepis na 2 porcje)

10 sztuk zielonych szparagów
2 jajka
1 ciabatta
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki octu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciabatty:

Odkroić wierzchnią skórkę. Pieczywo posmarować masłem i położyć na rozgrzanej grillowej patelni (może być też na zwykłej). Podgrzewać na wolnym ogniu aż do zrumienienia.

Przygotowanie szparagów:

Opłukać w bieżącej wodzie. Odłamać stwardniałe końce łodyg (można ich użyć do aksamitnej zupy szparagowej). Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć szparagi do miękkości ok. 4-5 minut. Posypać solą.

Przygotowanie jajka:

Zagotować posoloną wodę, zmniejszyć ogień i dodać ocet. Wbić jajko do filiżanki, mieszać wodę aby wirowała i wlać ostrożnie jajko mieszając cały czas wodę. Powtórzyć czynności z drugim jajkiem. Gotować przez około 4 minuty, tak aby białko stopniowo się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wyjąć delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka łyżką cedzakową.

Sposób podania:

Na grillowanej ciabatcie ułożyć szparagi, a na samym wierzchu położyć jajko w koszulce. Polać masłem ze smażenia i posypać do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu gorące.

Smacznego.

zobacz więcej na blogu...

Jajka w koszulkach na szparagach i grillowanej ciabatcie

Pobierz listę składników:

Jajka w koszulkach na szparagach i grillowanej ciabatcie

05 czerwiec 2013