Składniki na syrop lawendowy (ok. 1 słoik):
1 szklanki kwiatów lawendy
0,5 l wody
0,5 kg cukru brązowego
Składniki (na 4 porcje):
1 mały żółty arbuz (ok. 2 kg)
1 paczka lodu
6-8 łyżek syropu lawendowego
Przygotowanie syropu z lawendy:
- Wsypać cukier do garnka, dodać wodę i zagotować.
- Dodać kwiaty lawendy bez łodyżek i gotować na wolnym ogniu kilka minut.
- Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia np. na całą noc.
- Przelać przez sito syrop do słoika.
- Wstawić zakręcony słoik do garnka z wodą i gotować około 15 minut.
- Wyjąć słoik z syropem lawendowym i odstawić do ostygnięcia.
- Używać syrop jako dodatek do napojów i deserów ale też do sosów czy też marynowania mięsa.
Przygotowanie smoothie:
- Pokroić arbuza na mniejsze części.
- Usunąć skórę oraz pestki.
- Zmiksować miąższ.
- Włożyć lód do szklanek.
- Nalać sok ze zmiksowanego arbuza.
- Dodać po 1 lub 1 ½ łyżce syropu lawendowego do każdej szklanki.
- Wymieszać i pić schłodzone.