Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

jajko sadzone

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

2 cebule szalotki
4 łyżki masła
1/2 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
2 sztuki pomidorów (1 szklanki pokrojonych i wydrylowanych pomidorów)
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżeczki octu balsamicznego
8 tostów
8 pasków bekonu
garść liści botwinki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Szarlotkę obrać i drobno pokroić a następnie przez 2 min. zarumienić na połowie masła. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i wydrylować gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do szalotki a następnie dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Pod koniec dodać ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku, zdjąć z ognia.

Z tostów wykroić kółka, podsmażyć na suchej patelni. Gdy się zarumienią zdjąć i natrzeć obranym czosnkiem z jednej strony aby nie przesadzić. W międzyczasie na suchej patelni usmażyć plasterki bekonu na chipsy oraz na maśle usmażyć jajka sadzone w okrągłych pierścieniach (lub w patelni z zagłębieniami do smażenia jajek). Na toście układać salsę pomidorową, następnie drugi tost, plasterki bekonu, liście botwinki i na górze sadzone jajko. Posypać pieprzem i solą.

 jajko sadzone mix

Pobierz listę składników:

jajko sadzone na toscie qr

25 kwiecień 2013